Ρωσικούς… κλυδωνισμούς δέχτηκε το Χρηματιστήριο

της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Σε κρίσιμες στηρίξεις “προσγειώθηκε” σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν στο μέτωπο της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας πυροδότησαν μια ισχυρή βουτιά κάτω από τη ζώνη των 920 μονάδων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,17% στις 918,56  μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 932,01 μονάδων (-0,74%) και 913,71 μονάδων (-2,69%). Ο τζίρος ανήλθε στα 93,01 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,70 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5 χιλ. τεμάχια.

Ρωσικούς... κλυδωνισμούς δέχτηκε το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,27%, στις 2.230,55 μονάδες, ενώ στο -2,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.501,16 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,42% στις 655,11 μονάδες.

Ο εξωγενής παράγοντας αποσταθεροποίησης για τον οποίο προειδοποιούσαν αρκετοί αναλυτές το προηγούμενο διάστημα ήρθε σήμερα, καθώς η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου σε όσες χώρες αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια προβλημάτισε την αγορά. Και αυτό γιατί οι ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις πυροδότησαν ένα μεγάλο κύμα risk off σε μια αγορά που ήδη είχε κάνει ένα αξιοσημείωτο ράλι δίχως μεγάλες “στάσεις”.

Έτσι, μπορεί το ΧΑ να κατάφερε να κρατήσει “χαρακτήρα” κόντρα στη διεθνή πτώση τις προηγούμενες ημέρες, αλλά όταν τα προβλήματα από τη Ρώσο-ουκρανική σύγκρουση βρίσκονται έξω από την πόρτα της Ελλάδας, τότε το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, το πιθανότερο είναι να βρεθεί μια λύση στο εν λόγω πρόβλημα, αλλά οι “βιαστικοί” και οι βραχυπρόθεσμοι στο ΧΑ βρήκαν ευκαιρία για να ενθυλακώσουν τα κέρδη του Απριλίου, πριν εξανεμιστούν υπό το βάρος της αβεβαιότητας.

Υπό δοκιμασία τα ελληνικά assets

Πέραν των παραπάνω όμως το ενδιαφέρον σήμερα μοιράστηκε και στην επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 4,8 δισ. ευρώ. Το τελικό επιτόκιο υποχώρησε στις 110 μ.β. + mid swap, δηλαδή στην περιοχή του 2,51%, ενώ το αρχικό 7ετές -το οποίο πλέον έχει 5ετή διάρκεια- είχε εκδοθεί το 2020, με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%.

Έτσι, ακόμη και μετά την τελευταία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P την περασμένη Παρασκευή, οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να έχει αυξηθεί πλέον πάνω από το 3% κινούμενο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020. Το αυξημένο κόστος δανεισμού είναι γεγονός εδώ και καιρό, οπότε στόχευση δεν ήταν τόσο το επιτόκιο όσο η παρουσία της Ελλάδας στις αγορές αλλά και η ποιότητα των επενδυτών, σύμφωνα με το Capital.gr.

Πάντως, ο FTSE 25 άντεξε σήμερα, διατηρώντας τη ζώνη των 2.220 – 2.225 μονάδων, το τελευταίο οχυρό πριν τη χώνη των 2.160 μονάδων. Μέχρι στιγμής ο FTSE 25 έχει κάνει την ελάχιστη διόρθωση της όλης ανοδικής κίνησης (23%), με το ερώτημα να είναι το που θα πατήσει για να δώσει αντίδραση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ και η Βιοχάλκο έκλεισαν με τις μεγαλύτερες απώλειες στον FTSE 25, ήτοι στο 5,51% και 5,11% αντίστοιχα, με τις Quest, Eurobank και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με πτώση άνω του 3%. Άνω του -2% έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Οι απώλειες σε Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, ΟΛΠ και Εθνική ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil και ΟΤΕ.

Recommended For You