Καθώς η ελλειπτική τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την NASA, εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Σήμερα το βράδυ 3 Ιουλίου θα έχουμε υπερπανσέληνο που έχει την ονομασία «Φεγγάρι του Ελαφιού» επειδή σύμφωνα με την παράδοση των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής από όπου και παίρνουν τις ονομασίες τους οι υπερπανσέληνοι τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται αυτή την περίοδο σε κατάσταση πλήρους ανάπτυξης.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ