Σαγκάη – Πώς περιγράφει ‘Ελληνας το lockdown

Κλεισμένος επί 25 ημέρες σε διαμέρισμα στη Σαγκάη με σύζυγο και παιδί 9 μηνών, ο καθηγητής ψηφιακής διοίκησης Γιώργος Καπογιάννης δηλώνει, όσο πιο ψύχραιμα γίνεται, ότι είναι άγνωστο μέχρι πότε θα ισχύει το lockdown που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. «Ξεκινήσαμε με αυτοαπομόνωση, μετά είχαμε έξοδος ανά 48ωρο. Είμαστε τυχεροί γιατί είχαμε τέσσερις ημέρες για να προετοιμαστούμε πριν από το lockdown και να προμηθευτούμε τα αναγκαία αγαθά αφού έχουμε και παιδάκι μηνών», είπε ο κ. Καπογιάννης.

«Οι κάτοικοι στην άλλη πλευρά του ποταμού δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα», πρόσθεσε και εξήγησε ότι υπάρχει δυνατότητα ανεφοδιασμού on line.

Δωρεάν φαγητό, κυρίως λαχανικά και γάλα, δίνουν οι κινεζικές αρχές, αφήνοντας στην είσοδο του συγκροτήματος προμήθειες που απολυμαίνονται. «Μετά κατεβαίνω με γάντια και μάσκα και τα παραλαμβάνω», είπε ο Γιώργος Καπογιάννης.

Ο ‘Ελληνας κάτοικος Σαγκάης δεν επιβεβαιώνει «ως προσωπική εμπειρία τις εικόνες με βίαια rapid», ή άλλων ακραίων καταστάσεων. Εξηγεί ότι ο διαχειριστής του συγκροτήματος όπου ζουν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι ενημερώνει για το πότε πρέπει να διαξαχθούν νέα rapid test ή μοριακά  με προθεσμία για να κοινοποιηθούν ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα.

Με ειδίκευση στην τεχνολογία, ο κ. Καπογιάννης μιλάει θετικά για τα ρομπότ που επιτηρούν το lockdown και κλείνει αναφέροντας ότι υπάρχει και πενταψήφιο τηλέφωνο «έκτακτης ανάγκης».

Ο Έλληνας κάτοικος Σαγκάης ανέφερε ότι προσωπικά δεν έχει βιώσει εμπειρία με βίαια rapid τεστ ή άλλες ακραίες καταστάσεις. Όπως είπε, ο διαχειριστής του συγκροτήματος όπου ζουν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι ενημερώνει για το πότε πρέπει να διαξαχθούν νέα rapid test ή μοριακά, με προθεσμία για να κοινοποιηθούν ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα.

Ο κ. Καπογιάννης σημείωσε ότι υπάρχει πενταψήφιο τηλέφωνο «έκτακτης ανάγκης», ενώ τόνισε ότι απαγορεύεται να βγουν στον κήπο ή άλλα σημεία του συγκροτήματος και σημείωσε ότι ρομπότ χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν την ομαλότερη οργάνωση και διαχείριση αυτής της κρίσης, κάνοντας λόγο για θετικά αποτελέσματα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Κάτοικοι σε απόγνωση

Πρωτοφανείς μαρτυρίες από την πραγματικότητα του παρατεταμένου lockdown στην οικονομική καρδιά και πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, τη Σαγκάη, βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Μετά τις καταγγελίες ότι σφραγίστηκαν, με αλυσίδες ποδηλάτων και λουκέτα, οι εξώθυρες πολυκατοικιών προκειμένου να παραμείνουν οι ένοικοι στο εσωτερικό τους, ο ανταποκριτής του CNN στην πόλη, Ντέιβιντ Κούλβερ, δήλωσε ότι οι Αρχές σφράγισαν με ταινία την πόρτα του διαμερίσματός του προκειμένου να διαπιστώσουν αν εξέρχεται από αυτό παραβιάζοντας τα μέτρα. «Δεν μπορώ να βγω έξω από την πόρτα διότι έχει σφραγιστεί. Αν το έπραττα, θα έσπαγα τη σφραγίδα και αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες». Οι αρχές της πόλης, άλλωστε, δεν κρύβουν ότι όταν εφαρμόζουν την πολιτική «μηδενικής ανοχής στην COVID-19», το εννοούν.

Χθες οι δημοτικές αρχές προειδοποίησαν ότι κάθε παραβίαση των μέτρων θα αντιμετωπίζεται με μεγάλη αυστηρότητα. Ο δημοσιογράφος επίσης υπογράμμισε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στη διανομή τροφίμων, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να ανταλλάσσει κάποια είδη με τους γείτονές του. Τα πακέτα βοήθειας που διανέμει η κυβέρνηση περιέχουν ελάχιστα φαγητά, που δεν αρκούν ούτε για τη σίτιση ενός ανθρώπου για μία ημέρα. «Αν πιστεύατε ότι οι εικόνες που είδαμε στη Γουχάν το 2020 ήταν άσχημες, δεν έχετε δει τίποτα», τόνισε. «Αυτό που βιώνουν οι κάτοικοι της Σαγκάης δεν έχει προηγούμενο, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι είναι η πιο πλούσια, κοσμοπολίτικη πόλη της Κίνας». Τις νύχτες εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και ουρλιάζουν ότι «αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο».

«Έμφραγμα» στην εφοδιαστική αλυσίδα

Νέα αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα προκαλούν στο μεταξύ τα πρόσφατα lockdowns στην Κίνα –κυρίως αυτό στη Σαγκάη–, με τις επιχειρήσεις πλέον και στην Ελλάδα να μοιάζουν σαν να βρίσκονται ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες. Πριν καλά καλά ομαλοποιηθεί η κατάσταση από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που ξεκίνησαν πέρυσι και οφείλονταν στην απότομη επανεκκίνηση της οικονομίας παγκοσμίως, και ενώ από τα τέλη Φεβρουαρίου η κρίση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει νέα προβλήματα, τώρα επανέρχονται στο προσκήνιο οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις παραγγελιών από την Κίνα.

 

{https://www.ertnews.gr/, https://www.kathimerini.gr/}

Recommended For You