ΣΕΚ: Εκτός πληρωμής της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές χιλιάδες κτηνοτρόφοι

Άγνωστοι οι λόγοι αποκλεισμού τους

Πάνω από 10.000 κτηνοτρόφοι απ΄ όλα τα μέρη της Ελλάδας έμειναν εκτός πληρωμής από την έκτακτη στήριξη για τις ζωοτροφές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

«Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για τους κινδύνους αποκλεισμού κτηνοτρόφων από την συγκεκριμένη ενίσχυση για διάφορους λόγους, η πραγματοποίηση της πληρωμής επιβεβαίωσε τους φόβους μας», επισημαίνει ο ΣΕΚ.

Σε αυτούς τους κτηνοτρόφους που αποκλείονται, περιλαμβάνονται αυτοί που παρότι πληρούν τα κριτήρια δεν πληρώθηκαν για διάφορους λόγους (διαφορά στον βασικό ΚΑΔ, άλλη γεωργική δραστηριότητα παρουσίασε μεγαλύτερο τζίρο έστω και 1 ευρώ, νεοεισερχόμενοι στον κλάδο, ζώα  που μεταβιβάστηκαν κλπ), ενώ υπάρχουν και κτηνοτρόφοι που αποκλείονται για άγνωστους λόγους ενώ διαθέτουν τον απαιτούμενο τζίρο.

«Σαν Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας επισημαίνουμε ότι πρέπει να καλυφθούν με την ενίσχυση όσοι κτηνοτρόφοι έμειναν εκτός πληρωμής», τονίζει, επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ, δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει την βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή συγκυρία, ένα χρόνο μετά τις αρχικές συζητήσεις για ενίσχυση της κτηνοτροφίας, ο ΣΕΚ ζητά από το ΥπΑΑΤ να ανταποκριθεί στο αίτημα για επιπλέον ενίσχυση 160 εκατ. ευρώ: «Όσο καθυστερεί η ενίσχυση χρονικά, τόσο οι ανάγκες και οι δυσκολίες μεγαλώνουν», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Πάντως όπως τονίζουν οι κτηνοτρόφοι, η συνέχιση της σφαγής ζωικού κεφαλαίου, το κλείσιμο πολλών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, είναι γεγονότα που απαιτούν άμεσα μέτρα τώρα, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο το κόστος των ζωοτροφών, είναι και το κόστος της ενέργειας, είναι και η χαμηλή τιμή που απολαμβάνουν στα προϊόντα τους (γάλα-κρέας), ενώ αυτή φτάνει πανάκριβα στο ράφι, είναι και η υπερχρέωση των παραγωγών σε μια οικονομική κρίση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι.

«Ο πιο αδύνατος κρίκος στην διατροφική αλυσίδα είναι η πρωτογενής τομέας. Είναι όμως ο πιο σημαντικός, γιατί ούτε η μεταποίηση, ούτε η εμπορία μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτόν. Άρα είναι και αυτός που στην κρίση πρέπει να προστατευθεί και να ενισχυθεί. Είναι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα», επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι.

Πηγή: in.gr

Recommended For You