Σε χαμηλό έτους τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο

Ωστόσο, σε επίπεδο 12μήνου, πρόκειται για την καλύτερη χρονιά από το 2012 και τη δεύτερη καλύτερη στην ιστορία της χώρας

Πτώση για 6ο διαδοχικό μήνα εμφάνισαν τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας από τις πωλήσεις πετρελαίου στο εξωτερικό. 

Με την τιμή του αργού να υποχωρεί κοντά στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, τα έσοδα του Δεκεμβρίου ανήλθαν σε μόλις 85,5 δισ. ριάλς (22,8 δισ. δολάρια), καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση σχεδόν του τελευταίου μήνα. 

Παρ’ όλα αυτά, σε επίπεδο 12μήνου, το αραβικό βασίλειο κατέγραψε την πλέον προσοδοφόρα σεζόν κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Μοχάμεντ μπιν Σαλμαν στον βασιλικό θώκο. Κι αυτό, φυσικά, οφείλεται στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο οποίος εκτόξευσε (ιδίως στο β’ τρίμηνο) τις τιμές του αργού σε επίπεδα ρεκόρ.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο του 2022, τα πετρελαϊκά έσοδα εκτινάχθηκαν στο ποσό των 326 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του κράτους να καταστεί πλεονασματικός για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία.  

Μάλιστα, τα ουρανοκατέβατα πετρελαϊκά κέρδη, τα οποία είναι τα δεύτερα υψηλότερα την ιστορία της χώρας και τα υψηλότερα από το 2012, επιτρέπουν στο Ριάντ να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη διαθέσιμη ρευστότητα, προκειμένου να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να περιορίσει την εξάρτηση από την ενέργεια.  

Δεν είναι τυχαίο ότι η σαουδαραβική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 8,7% το προηγούμενο έτος, δηλαδή το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες του G20. 

Πηγή: newmoney.gr

Recommended For You