Σκέψεις να παραμείνει κλειστό το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και πέραν της Τετάρτης

Τούρκοι αξιωματούχοι εξετάζουν πιθανή παράταση της αργίας στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και πέραν της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου, λόγω της επίδρασης στην οικονομία και στην επενδυτική ψυχολογία από τον διπλό καταστροφικό σεισμό της περασμένης εβδομάδας στη νότια και νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν την παράταση, σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Ακόμη δεν έχει ληφθεί σχετικήγ απόφαση, διευκρίνισαν οι πηγές, χωρίς να αναφέρουν περισσότερες πληροφορίες για τις εναλλακτικές που εξετάζονται.

Οι συναλλαγές στο Borsa Istanbul διεκόπησαν στις 8 Φεβρουαρίου, με ακύρωση όσων συναλλαγών είχαν γίνει νωρίτερα την ίδια ημέρα, μετά τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Τουρκίας. Ο δείκτης Borsa Istanbul 100, ο οποίος ήταν ήδη ο δείκτης μετοχών με τη χειρότερη απόδοση στον κόσμο για το 2023, είδε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση να “εξαερώνονται” τις δύο ημέρες που η αγορά έμεινε ανοικτή την περασμένη εβδομάδα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το χρηματιστήριο και το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα τη Δευτέρα.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, το κεμαλικό κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έχει κινηθεί νομικά ενάντια στις ηγεσίες των ρυθμιστικών αρχών, καταγγέλλοντας ότι δεν εκτέλεσαν το καθήκον τους επιτρέποντας στο χρηματιστήριο να παραμείνει ανοικτό μετά την εκδήλωση του σεισμού και την καταστροφή που ακολούθησε. Ο Hakan Atilla, πρώην CEO του τουρκικού χρηματιστηρίου, τόνισε ότι υπό τις συνθήκες αυτές ήταν “αδύνατος” οποιοσδήποτε υγιής σχηματισμός τιμών.

Η συμμετοχή Τούρκων επενδυτών στο χρηματιστήριο έχει εκτιναχθεί το τελευταίο έτος ως αντίβαρο στον καλπάζοντα πληθωρισμό, ενώ οι ξένες συμμετοχές έχουν “βυθιστεί” στο ιστορικό χαμηλό του 30%.

Οι επενδυτές από τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπολογίζονται στους περίπου 380.000, με στοιχεία Ιανουαρίου. Πρόκειται περίπου για το 10% του συνόλου των επενδυτικών λογαριασμών στο τουρκικό χρηματιστήριο.

Πηγή: capital.gr

 

Recommended For You