Το μη δεσμευτικό πόρισμα της έκθεσης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ),που ήταν και η τελευταία που εκκρεμούσε και που προτείνει, με βάση και τα υπομνήματα των φορέων, αύξηση μεταξύ 4,5% και 7,5%, είναι πλέον στα χέρια του Κωστή Χατζηδάκη, όποτε και η απόφαση εξαρτάται από τον ίδιο.
Όπως είχε επισημάνει ο υπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το πρωί της Παρασκευής 3 Μαρτίου, θα είχαμε την οριστική απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από 1η Απριλίου για 650.000 με 700.000 εργαζομένους. Ωστόσο, λόγω της τραγωδίας στα Τέμπτη και την κήρυξη εθνικού πένθους αναβάλλεται η διεξαγωγή του υπουργικού συμβουλίου για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Η οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί αμέσως μετά το υπουργικό, δια στόματος του Πρωθυπουργού, ενώ αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 765 με 770 ευρώ. Και αυτό διότι σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικά στελέχη «μαζεύουν » τις προσδοκίες των εργαζόμενων, διαρρέοντας ότι η αύξηση αναμένεται θα κυμανθεί κοντά στο 7,75%.Επομένως αναμένεται να αυξηθεί από τα 713 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα σε 768 ευρώ.
Η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού είναι πιθανό να συνδυαστεί με την εξαγγελία για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ακόμα και αν το μέτρο εφαρμοστεί αργότερα, μετά τις εκλογές, αλλά εντός του 2023. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση κλειδώνει μέσα στο προσεχές διάστημα νέα μείωση κατά 0,60% των ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2023, ενώ σε βάθος τετραετίας θα εξεταστεί και περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι όπως και να έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, θα συνεχίζει να βρίσκεται στη 19η θέση με 947,26 μονάδες μεταξύ των 22 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Οι μόνες χώρες στις οποίες η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων είναι καλύτερη απ’ ό,τι στη χώρα μας είναι οι Βουλγαρία, Λετονία και Σλοβακία.