Στα 800 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης για την Ευρώπη

Ο λογαριασμός των ευρωπαϊκών κρατών προκειμένου να προστατέψουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας φτάνει σχεδόν στα 800 δισ. ευρώ. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαθέσει 681 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που η Βρετανία έχει δώσει 103 δισ. ευρώ και η Νορβηγία 8,1 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Bruegel.

Το συνολικό ποσό των 792 δισ. ευρώ συγκρίνεται με τα 706 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν η δαπάνη για την ενεργειακή κρίση τον περασμένο Νοέμβριο, στην τελευταία ανάλυση του Bruegel, καθώς οι χώρες συνεχίζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Η Γερμανία βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα των δαπανών, δίνοντας σχεδόν 270 δισ. ευρώ, ποσό που επισκίασε όλες τις άλλες χώρες. Η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν οι χώρες με τις επόμενες υψηλότερες δαπάνες, αν και η καθεμία ξόδεψε λιγότερα από 150 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα κράτη της ΕΕ ξόδεψαν ένα κλάσμα από αυτό το ποσό. Λουξεμβούργο, Δανία και Γερμανία ήταν οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη.

Οι δαπάνες που προορίζονταν από τις χώρες για την ενεργειακή κρίση βρίσκονται πλέον στο ίδιο επίπεδο με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δισ. ευρώ, για τον COVID-19.

Η ενημέρωση για τις ενεργειακές δαπάνες έρχεται καθώς οι χώρες συζητούν τις προτάσεις της ΕΕ για περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για έργα πράσινης τεχνολογίας, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να ανταγωνιστεί τις επιδοτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Αυτά τα σχέδια έχουν εγείρει ανησυχίες σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, που φοβούνται ότι η ενθάρρυνση περισσότερης κρατικής βοήθειας θα αναστατώσει την εσωτερική αγορά της Ένωσης. Η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για το τεράστιο πακέτο ενεργειακής βοήθειας, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ αυτό που μπορούν να αντέξουν οικονομικά άλλα κράτη της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Bruegel, οι κυβερνήσεις έχουν εστιάσει το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης σε μη στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό της λιανικής τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ενέργεια, όπως περικοπές του ΦΠΑ στη βενζίνη ή επιβολή πλαφόν στις λιανικές τιμές της ενέργειας. Το think-tank υποστηρίζει ότι η δυναμική πρέπει να αλλάξει, καθώς τα κράτη εξαντλούν τον δημοσιονομικό χώρο και δεν μπορούν να διατηρήσουν τόσο ευρεία χρηματοδότηση. “Αντί για μέτρα καταστολής των τιμών που αποτελούν de facto επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν στοχευμένες πολιτικές στήριξης του εισοδήματος για τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα αλλά και για στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, καταλήγει αναλυτής του Bruegel.

Πηγή: capital.gr

Recommended For You