Συνέδριο ΝΔ: Τα εκλογικά διλήμματα Μητσοτάκη και το «ζέσταμα» των κομματικών στελεχών

Γιώργος Ευγενίδης

Όρισε, εκ νέου, την αυτοδυναμία της ΝΔ ως στρατηγικό στόχο του κόμματος στην κάλπη – Η ομιλία του πρωθυπουργού περιελάμβανε έναν εκτενή απολογισμό του κυβερνητικού έργου και έθετε τα διλήμματα υπόψιν των κομματικών στελεχών

«Δηλώνω παρών στο μέλλον της χώρας». Με αυτή τη φράση, κλείνοντας την ομιλία του στην έναρξη του 14ου συνεδρίου της ΝΔ, το πρώτο μετά την περίοδο της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε, επί της ουσίας, το κόμμα σε κατάσταση προεκλογικής ετοιμότητας, μπαίνοντας ο ίδιος μπροστάρης του νέου αγώνα που καλείται η ΝΔ να δώσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Λίγο πριν, ο πρωθυπουργός είχε προσδιορίσει και το δίλημμα των επόμενων εκλογών, όποτε αυτές και αν γίνουν: «Οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους την αλήθεια μιας Ελλάδας που παρά τις δυσκολίες αλλάζει και γίνεται πιο δυνατή. Που οι αντοχές της είναι ισχυρές ώστε να συνεχίζει την πορεία της ακόμα και μέσα σε αλλεπάλληλους διεθνείς σεισμούς. Και έχοντας νωπή στη μνήμη τους το τι έζησαν από το 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 θα μπορούν να συγκρίνουν βλέποντας τι έγινε πριν και τι έγινε μετά. Και βάζοντας με το μυαλό τους τους παλιούς πρωταγωνιστές που όλοι γνωρίσαμε στη θέση των νέων προκλήσεων που ζήσαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να «ζεστάνει» την κομματική βάση, ενόψει των επικείμενων πολιτικών μαχών.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, τρεις είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ ως κυβερνώσα παράταξη: «Σταθερότητα, Συνέχεια, Συνέπεια». «Η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο τετραετίας, έχει πρόγραμμα οκταετίας, αλλά έχει όραμα δεκαετίας για την πατρίδα μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, από βήματος του γαλάζιου συνεδρίου και όρισε, εκ νέου, την αυτοδυναμία της ΝΔ ως στρατηγικό στόχο του κόμματος στην κάλπη. «Δυνατή Νέα Δημοκρατία σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Και να γιατί με περιχαρακωμένα τα άλλα κόμματα η νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση παύει να γίνεται παραταξιακός στόχος, προκύπτει πλέον ως αντικειμενική αναγκαιότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε και στη στόχευση της μεσαίας τάξης, όταν αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν για την ενεργειακή κρίση, λέγοντας ότι αυτή δεν θα «πληρώσει τη νύφη», σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί σε ένα προνομιακό γαλάζιο ακροατήριο.

«Ζύμωση» στελεχών

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν, όπως καθίσταται, σαφές βαθιά πολιτική. Περιελάμβανε έναν εκτενή απολογισμό του κυβερνητικού έργου, προσδιόριζε τα διλήμματα και έθετε τα διλήμματα υπόψιν των κομματικών στελεχών. Παράλληλα, στο «μενού» ήταν και κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν τα γαλάζια στελέχη ενόψει προεκλογικής περιόδου.

«Η προσωπική μας στάση και συμπεριφορά αντανακλούν στην επιρροή της παράταξης γύρω μας. Εχθρός μας είναι ο κυβερνητισμός, η έπαρση και ο παραγοντισμός. Και όπως ο καθένας μας πρέπει να ακούει τα προβλήματα με κατανόηση, πρέπει να παραδέχεται με ειλικρίνεια της αστοχίες, οφείλει, οφείλετε να είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε τις απόψεις μας και το έργο μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας την «αποστολή» των γαλάζιων στελεχών.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στο Metropolitan Expo ήταν χθες σχεδόν πανηγυρικό. Με σχεδόν 2.500 συνέδρους και εγγεγραμμένους πάνω από 8.000 παρατηρητές, στο Metropolitan Expo δεν έπεφτε καρφίτσα. Χιλιάδες ήταν τα γαλάζια στελέχη που έσπευσαν στο πρώτο κομματικό συνέδριο μετά το 2019, αλλά και το τελευταίο ενόψει των εκλογών που θα γίνουν το αργότερο την άνοιξη του 2023. Οι αγκαλιές, τα φιλιά, έστω με μάσκες, αλλά και οι selfies έδιναν και έπαιρναν, με τους «γαλάζιους» υπουργούς να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους συνέδρους. Και οι εξωκομματικοί υπουργοί της κυβέρνησης, όμως, έδωσαν το «παρών», αναζητώντας τον βηματισμό τους σε ένα παραταξιακό σκηνικό. Μεταξύ αυτών, ο Άκης Σκέρτσος, ο Λευτέρης Οικονόμου, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Ήδη, οι πρώτες «ζυμώσεις» για την εκλογή της Πολιτικής Επιτροπής που θα λάβει χώρα την Κυριακή ξεκίνησαν, με την ανανέωση των στελεχών να προσεγγίζει το 50%. Οι «γραμμές» είναι, πλέον, αδρές, ενώ, παρά τις όποιες δυσκολίες, το κλίμα ενότητας ήταν πλέον του εμφανούς στους χώρους του συνεδρίου. Στελέχη από την παλαιότερη φρουρά, αλλά και από τη νέα γενιά, έδωσαν το παρών, με το κόμμα να μπαίνει σε κατάσταση ετοιμότητας για μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Ώρα απολογισμού

Το σημερινό πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει μια σειρά ομιλιών από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ως προς την κωδικοποίηση του κυβερνητικού έργου. Θα υπάρξουν θεματικές για την ασφάλεια, για την ενέργεια, την καθημερινότητα, την ενεργειακή κρίση, αλλά και την ενίσχυση της εικόνας της χώρας διεθνώς.

Ακόμα, θα παρουσιαστεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός και του κόμματος της ΝΔ, ενώ βουλευτές της νέας γενιάς θα παρουσιάσουν πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος για τη στέγη, με έμφαση στα νέα ζευγάρια. Παράλληλα, σήμερα αναμένονται και τα διεθνή μηνύματα, όπως του προέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, του γραμματέα του ΕΛΚ Τόνιο Λόπεθ και του αντιπροέδρου του ΕΛΚ Γιάν Όλμπριχτ.

Recommended For You