Πάνω από 12 ανώτατα στελέχη της Ε.Ε. επισκέπτονται σήμερα Πέμπτη το Κίεβο, όπως αναφέρει το Reuters, με υποσχέσεις για περισσότερη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική βοήθεια. Είναι ένα συμβολικό ταξίδι με σκοπό να τονίσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της εισβολής της Ρωσίας.
Την Πέμπτη, τα κορυφαία μέλη της εκτελεστικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε. θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους στην ουκρανική κυβέρνηση. Την Παρασκευή, η επικεφαλής της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα συναντήσουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Good to be back in Kyiv, my 4th time since Russia‘s invasion.
This time, with my team of Commissioners.
We are here together to show that the EU stands by Ukraine as firmly as ever.
And to deepen further our support and cooperation. pic.twitter.com/zf8fvoNKnG
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 2, 2023
Αυτή η σύνοδος κορυφής είναι η πρώτη τέτοια συγκέντρωση στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Οι σύμμαχοι θα συζητήσουν την αποστολή ακόμη περισσότερων όπλων και χρημάτων στην Ουκρανία, την ενίσχυση της πρόσβασης των προϊόντων της χώρας στην αγορά της Ε.Ε., την παροχή βοήθειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της, την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τη δίωξη της ηγεσίας στη Μόσχα.
Ωστόσο, το ευρωπαϊκό μπλοκ πρόκειται να διαψεύσει τις ελπίδες της Ουκρανίας για γρήγορη ένταξη, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερα μέτρα κατά της διαφθοράς και απρόθυμο να δεχθεί μια χώρα σε πόλεμο, στη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Π.Π.
Παρά τον μεγάλο θαυμασμό για την αντίσταση της Ουκρανίας και τους επαίνους για τις κινήσεις καταστολής της διαφθοράς, η Ε.Ε. αρνείται να προσφέρει στο Κίεβο έναν γρήγορο δρόμο για την ένταξη.
Ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ είπε ότι ήθελε η Ουκρανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε δύο χρόνια, ενώ ένας φιλελεύθερος Βέλγος βουλευτής της ΕΕ δήλωσε περιπαιχτικά ότι ονειρευόταν να συμβεί αυτό τα επόμενα πέντε χρόνια. Στην πραγματικότητα, η εν λόγω διαδικασία είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει πολύ περισσότερο.
«Μερικοί μπορεί να θέλουν να κάνουν εικασίες για το τέλος του παιχνιδιού, αλλά η απλή αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί», είπε ένας άλλος αξιωματούχος της Ε.Ε.
Συνεχίζεται η έρευνα κατά της διαφθοράς
Η Ουκρανία ξεκίνησε την Τετάρτη ένα κύμα ερευνών στο στόχαστρο των οποίων είναι διοικήσεις, αξιωματούχοι και προσωπικότητες, ενώ οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα στο πλαίσιο της πολεμικής προσπάθειας και της δυτικής βοήθειας.
Στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι «σήμερα (Τετάρτη) οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας, το Κρατικό Γραφείο Ερευνών, το Γραφείο Οικονομικής Ασφάλειας και το Γραφείο του Eισαγγελέα πραγματοποίησαν δεκάδες έρευνες και άλλες ενέργειες σε διαφορετικές περιοχές και εναντίον διαφόρων προσώπων στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη».
Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι θα κάνει όσες αλλαγές απαιτούνται στο προσωπικό ώστε να παταχθεί η διαφθορά και τόνισε την ανάγκη το υπουργείο Άμυνας να είναι τίμιο. «Δυστυχώς, σε ορισμένους τομείς, ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί το κράτος δικαίου είναι η αλλαγή της ηγεσίας… θα υπάρξουν όσες αλλαγές είναι απαραίτητες».
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), Βασίλ Μαλιούκ, διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια εκστρατεία με στόχο «να πληγεί ο εσωτερικός εχθρός. Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα», σημείωσε «και δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ», ενώ δεσμεύτηκε να «δέσουν με χειροπέδες» όσους έχουν «το θράσος να βλάπτουν την Ουκρανία».
Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι έκαναν νωρίτερα την Τετάρτη έφοδο στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου Ιχόρ Κολομόισκι, του πρώην υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ και των ουκρανικών φορολογικών αρχών, ενώ η διοίκηση των τελωνείων απολύθηκε. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Άμυνας δέχτηκαν επίσης επίσκεψη από ανακριτές.
Την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του σημαίνοντος δισεκατομμυριούχου, σύμμαχος του Ζελένσκι την παρουσίασε ως μια σαρωτική πάταξη της διαφθοράς.
Οι έφοδοι αυτοί πραγματοποιούνται μια εβδομάδα μετά την αποπομπή μιας σειράς ανώτερων αξιωματούχων στον απόηχο μιας υπόθεσης διαφθοράς σχετικά με προμήθειες του στρατού, το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο μετά τη ρωσική εισβολή πριν από σχεδόν ένα χρόνο.
«Παράθυρο» από Μπορέλ και Πολωνία για μαχητικά αεροσκάφη
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο, ΗΠΑ και Γερμανία να αντιστρέψουν τη θέση τους όσον αφορά την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης στο Κίεβο προκαλούσε επίσης αρχικά διαμάχες, θύμισε ο κ. Μπορέλ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ενόψει της αυιρανής συνόδου Ε.Ε. – Ουκρανίας στο Κίεβο. Όμως κλείστηκε συμφωνία και αυτή η «κόκκινη γραμμή» ξεπεράστηκε, σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλες οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία συνοδεύονται από προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύρραξης.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί για το ζήτημα ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών. «Η δική μου δουλειά είναι να προσπαθώ να επιτευχθεί συναίνεση, κι ένας από τους καλύτερους τρόπους για αυτό είναι να μην παίρνεις θέσεις που θα μπορούσαν να τη θέσουν σε κίνδυνο», εξήγησε.
Από την πλευρά του, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα πως η Βαρσοβία θα έστελνε μαχητικά στο Κίεβο, αν υπήρχε συναίνεση για αυτό στο NATO.
Ωστόσο, Γερμανία και ΗΠΑ, που πρόσφατα υποσχέθηκαν να προμηθεύσουν το Κίεβο με βαριά άρματα μάχης, για να αποκρούσει τα ρωσικά στρατεύματα, απέρριψαν κατηγορηματικά την ιδέα να παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.
Το Κίεβο προειδοποιεί για μεγάλη ρωσική επίθεση στα ανατολικά σύνορα
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αναμένει τη «μέγιστη κλιμάκωση» τους επόμενους δυο ως τρεις μήνες στη σύρραξη με τη Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο χθες υποσχέθηκε μπόνους στους ρώσους στρατιώτες όταν καταστρέφουν νατοϊκά όπλα.
Η δυτική συμμαχία συζητά τη χορήγηση περαιτέρω υποστήριξης στο Κίεβο, καθώς ο πόλεμος που κοντεύει να συμπληρώσει έναν χρόνο, θα εισέλθει σε κρίσιμη φάση όσο πλησιάζει το τέλος του χειμώνα. Μετά τις ανακοινώσεις περί αποστολής βαρέων αρμάτων μάχης, ο ουκρανός πρόεδρος απαιτεί ακόμη περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως μαχητικά αεροσκάφη.
Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας, δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι αναμένει πως περίπου οι μισοί από τους 320.000 άνδρες που επιστρατεύθηκαν στη Ρωσία στα τέλη του 2022 θα πάρουν μέρος σε νέες ρωσικές επιχειρήσεις.
«Έχω συναίσθηση του ότι οι κυριότερες μάχες μένουν ακόμα να έρθουν και πως θα γίνουν φέτος, σε δύο ως τρεις μήνες. Αυτοί θα είναι καθοριστικοί μήνες του πολέμου», είπε ο κ. Ντανίλοφ. «Η Ρωσία προετοιμάζεται για τη μέγιστη κλιμάκωση. Συγκεντρώνει ό,τι είναι δυνατόν, κάνει ασκήσεις και εκπαίδευση. Οι χώρες που μας βοηθούν στον αγώνα μας έχουν αρχίσει να μας στέλνουν τη μέγιστη βοήθεια», συνέχισε.
Οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η περαιτέρω ανάμιξη του NATO στην ένοπλη σύρραξη υπενθυμίστηκαν χθες, όταν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διεμήνυσε πως θα δίνονται μπόνους σε στρατιώτες αν καταστρέφουν οπλικά συστήματα σταλμένα από το εξωτερικό στην Ουκρανία.
«Όσο γι’ αυτά τα άρματα μάχης, έχουμε πει ήδη πως θα καούν. Ακόμα περισσότερο εφόσον προσφέρονται τέτοια κίνητρα», είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.
Εξάλλου, επανέλαβε πως η Ρωσία διατηρεί αμφιβολίες για το εάν θα παραταθεί η πιο πρόσφατη συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού με τις ΗΠΑ, η Νέα START, παρότι θύμισε πως η Μόσχα τη θεωρεί εξαιρετικά σημαντική.
«Ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν για αυτό», δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ερωτηθείς εάν βλέπει στον ορίζοντα νέες συνομιλίες για την παράταση της συμφωνίας πέραν του 2026. «Όμως θεωρούμε τη συνέχιση αυτής της συνθήκης πολύ σημαντική», πρόσθεσε.
Η Ρωσία σχεδιάζει μια μεγάλη επίθεση για να συμπέσει με την επέτειο του ενός έτους από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα και με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Ολέξι Ρεζνίκοφ.
Μιλώντας σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, και αναφερόμενος στη γενική κινητοποίηση της Ρωσίας με 300.000 στρατιώτες τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ρεζνίκοφ ισχυρίστηκε ότι οι αριθμοί στα σύνορα υποδηλώνουν ότι το πραγματικό μέγεθος θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στις 500.000.
«Δεν υποτιμούμε τον εχθρό μας», είπε. «Επίσημα, ανακοίνωσαν 300.000, αλλά όταν βλέπουμε τα στρατεύματα στα σύνορα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας είναι πολύ περισσότερα».
Ο Guardian δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτά τα στοιχεία.
Ο Ρέζνικοφ είπε ακόμη ότι η επίθεση πιθανότατα θα επικεντρωθεί σε δύο περιοχές: στα ανατολικά της χώρας, όπου σημειώθηκαν σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες και στον νότο. «Πιστεύουμε ότι, δεδομένου ότι [η Ρωσία] αγαπάει τους συμβολισμούς, θα προσπαθήσουν να δοκιμάσουν κάτι γύρω στις 24 Φεβρουαρίου».
Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε πολυκατοικία στο Κραματόρσκ – Τρεις νεκροί
Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε μια πολυκατοικία και προκάλεσε ζημιές σε άλλες επτά στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας το βράδυ της Τετάρτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 20, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.
Οι τοπικές αρχές ανέφεραν αρχικά ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν πύραυλο, αλλά η αστυνομία αργότερα ανέφερε ότι ένας τακτικός πύραυλος Iskander-K έπληξε την περιοχή στις 21:45 τοπική ώρα (19:45 GMT). «Τουλάχιστον οκτώ πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές. Μία από αυτές καταστράφηκε ολοσχερώς», ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook, σημειώνοντας ότι «άνθρωποι μπορεί να παραμένουν κάτω από τα ερείπια».
Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν ρωσικός πύραυλος έπληξε μια πολυκατοικία στην ανατολική πόλη Ντνίπρο.
Πηγή: efsyn.gr