Τέμπη: Κόντρα Ανδρουλάκη, Φάμελλου, Βορίδη στη Βουλή για την εξεταστική

Σε κλίμα έντασης διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Αρχικά το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης, προκειμένου να συζητηθούν μαζί όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί και αφορούν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σήμερα συζητείται η πρόταση του ΚΚΕ, ωστόσο υπενθυμίζεται πως και το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει προκαταρκτική εξέταση για τυχόν ευθύνες των πρώην υπυοργών Σπίρτζη και Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι με τη στάση του θα έχουμε «διάχυση ευθυνών» και «συγκάλυψη», ενώ από την άλλη πλευρά για «fake news», έκανε λόγο ο Θανάσης Παφίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος ζήτησε την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης και παράλληλα κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι με την πρότασή του γίνεται σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Εσείς δεν είστε σανίδα σωτηρίας αλλά υπερωκεάνειο σωτηρίας. Συγκυβερνήσατε 2 φορές με την ΝΔ.», απάντησε ο  Θανάσης Παφίλης και τόνισε ότι η πρόταση του ΚΚΕ μιλάει και για ποινικές ευθύνες, εκτός από πολιτικές.

Αργότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη σημερινή συζήτηση επί της πρότασης του ΚΚΕ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο κατέστησε σαφές, ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα γίνει συμμέτοχο στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών για τη τραγωδία στα Τέμπη ψηφίζοντας την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα. «Σε διάχυση ευθυνών και σε συγκάλυψη δεν μετέχουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσέθεσε ότι υπάρχει ώριμη ποινική δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέα για τους κυρίους Σπίρτζη και Καραμανλή.

Εξεταστική για τα Τέμπη: Αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που προτείνει είναι καθαρή θέση και δεν δίνει διέξοδο στη ΝΔ. Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μάκη Βορίδη, είπε πώς η κυβέρνηση διακατέχεται από «ακραίο οπορτουνισμό κι όχι από πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό, όπως ισχυρίζεται». Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ψηφίζοντας τη πρόταση του ΚΚΕ επιδιώκει να συγκαλύψει τις ευθύνες του τέως υπουργού Υποδομών Κ.Αχ.Καραμανλή. « Είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε με τον οποιονδήποτε για να συγκαλύψετε την υπόθεση. Όχι σε Εξεταστική Επιτροπή που θα καταλήξει σε φιλολογικό τσάι», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης τόνισε πως «η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά θα καταψηφίσει την Προανακριτική Επιτροπή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ».

Σχετικά με την πρόταση Προανακριτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Βορίδης είπε ότι «θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια αλλά σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε -για να το ξεκαθαρίσουμε- διότι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες».

Ο υπουργός αντέστρεψε τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περί υιοθέτησης από τη ΝΔ της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για λόγους «τακτικής» αναρωτώμενος «πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα όταν η ΝΔ λέει “ναι” στη διερεύνηση να μας λέτε ότι το κάνουμε για να συγκαλύψουμε τις ευθύνες και εάν πούμε “όχι” στη διερεύνηση πάλι ο στόχος μας είναι η συγκάλυψη».

Σημειώνεται πως Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να συσταθεί με 120 βουλευτές ενώ για να συσταθεί Προκαταρκτική απαιτούνται 151 ψήφοι.

Εξεταστική για τα Τέμπη: Απάντηση Φάμελλου σε Βορίδη

Για σοβαρές ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας για το έγκλημα των Τεμπών έκανε λόγο αρχικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητώντας να μην μείνει κανένα αναπάντητο ερώτημα.

«Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε την προαποφασισμένη θέση της κυβέρνησης να συγκαλύψει μέσα σε διαδικασίες της Βουλής το έγκλημα των Τεμπών», πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος στη δευτερολογία του στη Βουλή, εξαπολύοντας επίθεση στον υπουργό Επικρατείας και την κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «δυστύχημα για τη δημοκρατία».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό» και κάλεσε τις υπόλοιπες δυνάμεις και τους βουλευτές της ΝΔ που θα συμμετέχουν στην Εξεταστική, «να μην επιτρέψουν στον κ. Βορίδη να σταματήσει μάρτυρες». «Εμείς θα ψηφίσουμε οποιαδήποτε διαδικασία που θα δώσει έστω και έναν μάρτυρα που θα φέρει στοιχεία», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας ότι «δεν επιτρέπεται να σταματήσουμε τη δυνατότητα έστω και ενός να πει κάτι παραπάνω μέσα σε διαδικασία της Βουλής, δεν επιτρέπεται να περάσει στην κοινωνία μια καραμέλα που θα βγάλει ο κ. Βορίδης ότι αρνηθήκαμε τη συζήτηση». «Ο κ. Βορίδης αποκάλυψε ότι η ΝΔ φοβάται την αλήθεια. Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα, αποδείξτε και οι υπόλοιποι ότι δεν φοβάστε τίποτα», είπε.

Κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπαράθεση υπήρξε και μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από την μια ο Νίκος Ανδρουλάκης έστρεψε τα βέλη του και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας ότι βρίσκεται σε «βέρτιγκο» καθώς κατέκρινε τη ΝΔ για την αποδοχή της πρότασης του ΚΚΕ και τώρα τη ψηφίζει. Από την άλλη ο Σωκράτης Φάμμελος απάντησε ότι κάνει πολύ μεγάλο λάθος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «να προσπαθείτε να βάλετε τον Χρήστο Σπίρτζη που έσωσε τη σύμβαση, στο ίδιο κάδρο με τον κ. Καραμανλή που έδωσε λεφτά σε μια κοινοπραξία της οποίας τη σύμβαση ο κ. Σπίρτζης ήδη είχε θέσει υπό αίρεση».

Κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέκρινε, και το ΚΚΕ για ιδεοληψία προς την ΕΕ καθώς διευκολύνει την κυβέρνηση με το αίτημά του να αποδώσει ευθύνες και να ζητάει διερεύνηση από το 1997. «Το “φταίνε όλοι” καταλήγει στο “φταίμε κι εμείς”», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Από την πλευρά του ο Δημη΄τρης Κουτσούμπας εγκάλεσε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικές σκοπιμότητες, λέγοντας επίσης ότι «επί της ουσίας γίνονται συνήγοροι της ΝΔ και ταυτίζονται μαζί της στο πιο κρίσιμο ζήτημα στη διαφωνία για το περιεχόμενο της Εξεταστικής, γιατί προφανώς έχουν και αυτοί λερωμένοι τη φωλιά τους με την πολιτική που και αυτοί υπηρετούσαν».

«Για να το πούμε απλά: Διαφωνείτε, δηλαδή, με όλα όσα ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων -οι οποίες ζητούν διερεύνηση σε βάθος 15ετίας. Γυρίζετε την πλάτη στους δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας που διαδήλωναν με το σύνθημα “ότι το έγκλημα αυτό έχει ιστορία”. Και έτσι καταλήγετε -τελικά- και εσείς να δίνετε τις ίδιες εξηγήσεις που δίνει και η κυβέρνηση, ότι φταίει μόνο ένας σταθμάρχης και ίσως κάποιοι ακόμα ανευθυνο-υπεύθυνοι και ξεμπερδέψαμε…» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ 

Recommended For You