Παραμένουν δεσμευμένες στην ταυτόχρονη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία παρά τις εναντιώσεις της Τουρκίας στην υποψηφιότητα της δεύτερης από αυτές σύμφωνα με δηλώσεις των πρωθυπουργών των δύο χωρών σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις 2/02/23 στη Στοκχόλμη.

Η Άγκυρα ανέφερε ότι μπορεί να εγκρίνει το ενταξιακό πρωτόκολλο μόνο για τη Φινλανδία, πρόταση την οποία ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και το υπουργείο Εξωτερικών απέρριψαν, με το επιχείρημα ότι είναι αλληλοεξαρτώμενη η ασφάλεια των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είπε ότι «Δεν μου αρέσει αυτό το κλίμα, αυτή η στάση όπου η Σουηδία παρουσιάζεται σαν το προβληματικό παιδί της τάξης. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό», προσθέτοντας μάλιστα ότι «Η Σουηδία πληροί επίσης όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ»

Η Μάριν είπε επίσης ότι «είναι προς το συμφέρον όλων» να ενταχθούν μαζί οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ και ότι θέλουν να εγκριθεί το αίτημά τους από τα κοινοβούλια της Ουγγαρίας και της Τουρκίας «το συντομότερο δυνατόν».

Από την μεριά του ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι η χώρα του συνεχίζει να τηρεί την τριμερή συμφωνία που υπογράφηκε πέρσι το καλοκαίρι από Σουηδία,  Φινλανδία και Τουρκία για την ένταξη των δύο πρώτων χωρών στο ΝΑΤΟ και πως «Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι μαζί και φιλοδοξούμε να το ολοκληρώσουμε μαζί», αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλουν το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.