Τα σχέδια για νέο Μπρέτον Γουντς στην Γαλλία

Αν και η σύνοδος κορυφής δεν αναμένεται να καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις, θεωρείται ορόσημο στην πορεία προς την επίτευξη προόδου σε πολλά βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους, που θα κυριαρχήσουν στις επερχόμενες διεθνείς συναντήσεις, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι συνομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συναίνεση σχετικά με μια λίστα στόχων “to do” και ένα χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους μήνες.

«Το σημαντικότερο είναι ότι θα είναι μια σπάνια περίπτωση όπου οι επικεφαλής των μεγάλων πλούσιων πιστωτών χωρών, από εκείνες που συμμετέχουν στη Λέσχη του Παρισιού μέχρι την Κίνα ή τη Σαουδική Αραβία, θα ενωθούν με ομολόγους τους από χώρες χαμηλού εισοδήματος καθώς και τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Σύνοδος Κορυφής του Παρισιού είναι μια ευκαιρία να οικοδομηθεί και να διατηρηθεί η δυναμική για τη μεταρρύθμιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής», δήλωσε η Stephanie Segal, ανώτερη συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. «Η συμμετοχή ανώτατου επιπέδου, τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε θεσμικό επίπεδο, μπορεί να καταδείξει την πολιτική υποστήριξη που απαιτείται για την επίτευξη συναίνεσης σε δυνητικά αμφισβητούμενα ζητήματα»

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία θα παραστεί στη συνάντηση του Παρισιού, έχει ζητήσει ταχεία δράση για την παροχή ελάφρυνσης του χρέους σε χώρες όπως η Ζάμπια και η Σρι Λάνκα – οι πρόεδροι των οποίων θα είναι επίσης παρόντες.

Στις συζητήσεις αναμένεται να συμμετάσχει και ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά εδώ και μήνες που υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος παρευρίσκεται σε πολυμερείς συνομιλίες για αυτά τα ζητήματα μαζί με τις ΗΠΑ.

Παρόλο που οι περισσότεροι ηγέτες συμφωνούν ότι οι θεσμοί του Μπρέτον Γουντς είναι ώριμοι για μια ανανέωση που αντανακλά την τρέχουσα πραγματικότητα, η συμφωνία για το τι θα συνεπάγεται μπορεί να είναι αμφιλεγόμενη και να πάρει χρόνο, και η συνεχιζόμενη κρίση χρέους και οι κλιματικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βαθύτερη οικονομική στασιμότητα για μεγάλες περιοχές του πλανήτη.

Περισσότερες από τις μισές χώρες χαμηλού εισοδήματος στον κόσμο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο χρέους ή βρίσκονται ήδη σε αυτό, και αρκετές έχουν χρεοκοπήσει. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Ομάδα των 20 συμφώνησε το 2020 σε ένα σχέδιο που ονομάζεται Κοινό Πλαίσιο για να βοηθήσει τους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν χρέη με πολλούς πιστωτές με τους ίδιους όρους, ούτε ένα έθνος δεν έχει λάβει ουσιαστική ελάφρυνση βάσει αυτού μέχρι στιγμής.

Recommended For You