Τη Δευτέρα (30/01) ξεβράστηκε στις ακτές του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης μια τεράστια φάλαινα φυσητήρας αποτελώντας το τελευταίο περιστατικό από μια σειρά νεκρών φαλαινών που εντοπίζονται τους τελευταίους μήνες κατά μήκος της ανατολικής ακτής.

Σύμφωνα με αναφορά του Fox New York, η νεκρή φάλαινα βρέθηκε στην παραλία Lido στην κομητεία Nassau.

Τα πληρώματα έκτακτης ανάγκης κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για την μεταφορά του θαλάσσιου θηλαστικού.

Ο επόπτης της πόλης του Χέμπστεντ Ντον Κλάβιν δήλωσε ότι <<Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη» και συμπλήρωσε πως «Τα πληρώματα που είναι εδώ για σχεδόν δύο δεκαετίες δεν έχουν δει ποτέ φάλαινα αυτού του μεγέθους. Έχει μήκος 10 μέτρα. Απλά για να την σηκώσουμε ψηλά στην ακτή, έπρεπε να φέρουμε έναν βαρύ γερανό και τα καλώδια έσπασαν λόγω της δυσκολίας να την ανεβάσουμε ψηλότερα>>.

Όπως ανέφερε η New York Post η φάλαινα μεταφέρθηκε πιο μακριά στην ακτή. Το περιστατικό αυτό έγινε δύο εβδομάδες αφού είχε ήδη βρεθεί νεκρή μία φάλαινα στην ακτογραμμή του Νιου Τζέρσεϊ .

Σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν βρεθεί νεκρές στις ακτές τεσσάρων πολιτειών της Ανατολικής Ακτής συνολικά εννέα φάλαινες. Η ανακάλυψη των φαλαινών, πέντε από τις οποίες είχαν ξεβραστεί στο Νιου Τζέρσεϊ, πυροδότησε εκκλήσεις από περιβαλλοντολόγους να σταματήσει η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέχρι να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον θάνατό τους.

Η Clean Ocean Action με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διερευνήσει τους θανάτους έξι φαλαινών προκειμένου να διαπιστωθεί αν φέρουν ευθύνη οι κατασκευαστικές εργασίες ή τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Ορισμένες ομάδες πιστεύουν ότι τα έργα πρέπει να περιοριστούν, αλλά να μην σταματήσουν εντελώς.

Σύμφωνα με το Bureau of Ocean Energy Management (BOEM), επί του παρόντος κατασκευάζονται ήδη στα ανοικτά των ακτών της Νέας Υόρκης τρία υπεράκτια αιολικά έργα σε ομοσπονδιακά ύδατα και τέσσερα άλλα έργα σε ομοσπονδιακά ύδατα στα ανοικτά των ακτών του Νιου Τζέρσεϋ.