«Τουρισμός γεννήσεων»: Γιατί χιλιάδες Ρωσίδες ταξιδεύουν στην Αργεντινή για να γεννήσουν

Περισσότερες από 5.000 Ρωσίδες που διανύουν τους τελευταίους μήνες της κύησής τους έχουν ταξιδέψει στην Αργεντινή το τελευταίο διάστημα.

Αργεντίνοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν πως οργανωμένες ομάδες προωθούν τον λεγόμενο «τουρισμό γεννήσεων» στη λατινοαμερικάνικη χώρα, με Ρωσίδες μέλλουσες μητέρες να καταφτάνουν εκεί -μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία-, με σκοπό να πάρουν τα παιδιά τους αργεντίνικη υπηκοότητα.

Συγκεκριμένα,Περισσότερες από 5.000 Ρωσίδες που διανύουν τους τελευταίους μήνες της κύησής τους έχουν ταξιδέψει στην Αργεντινή το τελευταίο διάστημα. Μόνο την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκαν 33 νέες αφίξεις (σ.σ. από την ίδια πτήση), όπως ενημερώνουν τοπικοί αξιωματούχοι.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης Φλορένσια Καρινιάνο ανέφερε χθες στο Twitter ότι «μαφιόζικες οργανώσεις κερδίζουν χρήματα προσφέροντας πακέτα για να αποκτήσουν το διαβατήριό μας άτομα που δεν θέλουν πραγματικά να διαμείνουν στη χώρα μας».

«Τουρισμός γεννήσεων»

ΟΙ Ρώσοι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στην Αργεντινή, όπου όλα τα νεογέννητα λαμβάνουν αυτόματα υπηκοότητα, καθιστώντας την έναν ελκυστικό προορισμό για τον λεγόμενο «τουρισμό γεννήσεων».

«Εντοπίσαμε μια σημαντική αύξηση στην είσοδο Ρωσίδων πολιτών τους τελευταίους μήνες. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ερευνήσουμε και πήραμε συνεντεύξεις από 350 από αυτές που ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη», είπε η Καρινιάνο.

«Στις συνεντεύξεις ανακαλύψαμε ότι υπάρχει οργάνωση που προσφέρει σε ανθρώπους πακέτο «τουρισμού γέννησης» με σκοπό την απόκτηση διαβατηρίου της Αργεντινής», πρόσθεσε η ίδια.

Η Καρινιάνο τόνισε ότι το γραφείο μετανάστευσης έχει διαβιβάσει δεδομένα σχετικά με την υπόθεση στο δικαστικό σώμα της χώρας με στόχο την υπεράσπιση της ακεραιότητας της έκδοσης διαβατηρίων της Αργεντινής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Recommended For You