Τουρκία: «Ναι» του κοινοβουλίου σε νομοσχέδιο που προβλέπει ποινές φυλάκισης για «ψευδείς ειδήσεις»

Εκτός από τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η νομοθεσία στοχεύει επίσης μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπους

Η εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε νομοθετική ρύθμιση που πρότεινε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η οποία προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης έως και τριών ετών σε δημοσιογράφους και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για διασπορά «ψευδών ειδήσεων».

Παρά τις επικρίσεις από την αντιπολίτευση και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με το πλήγμα στην ελευθερία του λόγου, οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν και του κυβερνητικού του εταίρου, του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενέκριναν το νομοσχέδιο.

Εκτός από τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η νομοθεσία στοχεύει επίσης μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπους που θα κληθούν να παραδώσουν προσωπικά δεδομένα χρηστών τους, οι οποίοι θα κατηγορηθούν για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η συζήτηση για τα 40 άρθρα του «Νόμου για τον Τύπο» (όπως ονομάζεται) ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου. Μάταια αποδείχθηκε η κατάθεση πολυάριθμων τροπολογιών από την αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει από την πλευρά της έναν «νόμο λογοκρισίας».

Ειδικότερα, το άρθρο 29 προβλέπει ποινές φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια για «διασπορά ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών που αντίκεινται στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, ενδέχεται να βλάψουν τη δημόσια υγεία, να διαταράξουν τη δημόσια τάξη, να σκορπίσουν φόβο ή πανικό στους πολίτες».

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε τον Μάιο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2023.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP 

[πηγή]

Recommended For You