Το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας ξεκινά εργασίες τον Αύγουστο πιθανώς στη Μεσόγειο

Το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας θα ξεκινήσει τις εργασίες του το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και πιθανώς στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.

Είπε ότι η ακριβής περιοχή γεώτρησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά σημείωσε ότι η αποστολή του γεωτρύπανου θα είναι η Γαλάζια Πατρίδα, η οποία αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο τμήμα μιας περιοχής στη Μεσόγειο όπου η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει επιρροή, παραβιάζοντας τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα .

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η τοποθεσία της γεώτρησης δεν θα είναι μόνο αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών αλλά θα υπάρξει και πολιτική απόφαση.

Ο Ντονμέζ είπε ότι η Τουρκία διεξάγει έρευνα «σε τομείς υπό τη δική της δικαιοδοσία» τα τελευταία χρόνια. 

Σε περίπτωση που αυτό το γεωτρύπανο κατευθυνθεί σε περιοχή της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ή ακόμα πιο δυτικά –δηλαδή σε περιοχές ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας– τότε αναμένεται κλιμάκωση της έντασης.

Στην Άγκυρα κυκλοφορούν σενάρια συνεργασίας με την εταιρεία ερευνών υδρογονανθράκων της Λιβύης.

Αυτός είναι ίσως ο λόγος που η τουρκική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο και ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την πολιτική κατάσταση του Αυγούστου.

Το νέο γεωτρύπανο που ονομάζεται Abdul Hamid Khan έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα και θεωρείται το πιο ισχυρό μεταξύ του στόλου γεώτρησης της Τουρκίας.

Το 2021, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε κοιτάσματα 400 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα. 

Το 2026 η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει να καλύψει το 25% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα που έχει ανακαλύψει και ελπίζει να συνεχίσει την εξερεύνηση. 

Επί του παρόντος, η Τουρκία αγοράζει το 44,9% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, το 16,1% από το Ιράν και το 15% από το Αζερμπαϊτζάν.

[Πηγή]

Recommended For You