Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Βασίλης Ζαβογιάννης σημειώνει μιλώντας στην «Κ» πως το σύστημα της τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης δεν λειτουργούσε στη συγκεκριμένη γραμμή
Για «παροπλισμό» των βασικών μέσων ασφαλείας που προλαμβάνουν ένα ατύχημα με τρένο μίλησε στην «Κ» με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη ο Βασίλης Ζαβογιάννης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν δουλεύει ούτε η σηματοδότηση, ούτε η τηλεδιοίκηση ενώ τα τρένα λειτουργούν όπως ακριβώς πριν από 30 χρόνια.
«Το βασικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη γραμμή Αθήνας- Θεσσαλονίκης είναι πως δεν λειτουργεί η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση, τα βασικά μέσα ασφαλείας δηλαδή που προστατεύουν τα τρένα από ατυχήματα. Στην ουσία, αυτή η νευραλγική σιδηροδρομική γραμμή για τη χώρα, όσον αφορά στο κομμάτι της ασφάλειας και προστασίας της, εν έτει 2023, κρίνεται μόνο από τον ανθρώπινο παράγοντα. Τα τρένα μας λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν πριν από 30 χρόνια. Για να σας το πω μεταφορικά, είναι σαν να έχουμε μια λακούβα μπροστά από το σπίτι μας. Ξέρουμε που βρίσκεται και την αποφεύγουμε πάντα, αλλά κάποια στιγμή πέφτουμε μέσα. Αυτό συνέβη και σε αυτή την περίπτωση».
Ειδικά για το σύστημα της τηλεδιοίκησης ο κ. Ζαβογιάννης, σημειώνει ότι ναι μεν υπάρχει, εντούτοις, δεν λειτούργησε ποτέ. «Είναι κάτι για το οποίο τα συνδικάτα των εργαζομένων φωνάζουμε από το 2018 ήδη, όταν και το δρομολόγιο ξεκίνησε να περνά από τη σήραγγα του Καλλίδρομου, μετά την Τιθορέα, προς το Λιανοκλάδι, αντί του δρομολογίου που περνούσε μέχρι τότε από Αμφίκλεια, Λιλαία και Μπράλο. Η τηλεδιοίκηση και σήμανση ήταν ένα σημαντικό κομμάτι του εκσυγχρονισμού της γραμμής που κόλλησε όμως».
Ο κ. Ζαβογιάννης θεωρεί ως επικρατέστερο το σενάριο του ανθρώπινου λάθους όσον αφορά τα αίτια του δυστυχήματος, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η εικόνα για την πορεία των δρομολογίων δεν ήταν ξεκάθαρη. «Σκεφτείτε πως χθες, επί 45 ολόκληρα λεπτά έψαχναν να βρουν σε ποιο κομμάτι της διαδρομής βρίσκεται το τρένο. Είναι συγκλονιστικό αυτό που συνέβη. Μαζί με όλους τους νεκρούς οι σιδηροδρομικοί χάσαμε απ’ ό,τι γνωρίζουμε ως τώρα και εννέα συναδέλφους μας σε αυτό το δυστύχημα».
Μαρτυρίες επιβατών στην «Κ»: «Ήταν μερικά δευτερόλεπτα που μου φάνηκαν αιώνας»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Γνωρίζετε κάτι; Ακούσατε τίποτα;» Στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν από νωρίς γονείς επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας IC62 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Κάποιοι είχαν προλάβει να μιλήσουν με τους διασωθέντες, οι οποίοι τους περιέγραφαν εικόνες φρίκης: «Τα μαλλιά μου έπιασαν φωτιά, μαμά. Δεν ξέρω πώς κατάφερα να βγω». Μια άλλη μητέρα που δεν είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με την κόρη της ακόμα, προσπαθούσε μάταια να βρει πληροφορίες για το πού μπορεί να βρίσκεται το παιδί της.
Από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό πέρασαν πέντε συνολικά λεωφορεία που μετέφεραν τους επιβάτες από το σημείο του δυστυχήματος στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι κατέβαιναν σε κατάσταση σοκ τα σκαλιά του λεωφορείου και έπεφταν στην αγκαλιά των συγγενών τους ξεσπώντας σε κλάματα. «Ήταν μερικά δευτερόλεπτα που μου φάνηκαν αιώνας», λέει ένας εκ των πρώτων διασωθέντων που έφτασαν. «Πίστευα πως θα πεθάνω», δήλωσε ένας νεαρός άνδρας που επέβαινε πίσω από τα μπροστινά βαγόνια που τυλίχθηκαν στις φλόγες. Όπως περιέγραψε, στην αρχή ένιωσε ένα τράνταγμα και έπειτα είδε τα μπροστινά βαγόνια να «ορμούν» κατά πάνω του. Τα πάντα εκτοξεύθηκαν γύρω του, όμως ο ίδιος κατάφερε να βγει από το βαγόνι με λίγες αμυχές πάνω του.
«Εγώ έγινα σαν μια μάζα κάτω από ένα τραπεζάκι. Μετά άρχισε να φωνάζει ο κόσμος μέσα, οι κοπέλες έκλαιγαν. Ευτυχώς άνοιξε η πίσω πόρτα και βγήκαμε όλοι απο εκεί», περιέγραψε άλλος επιβάτης που διασώθηκε. Κάποιοι δεν ήταν τόσο τυχεροί και όπως είπαν, χρειάστηκε να σπάσουν το τζάμι του βαγονιού με τη βαλίτσα τους για να καταφέρουν να εξέλθουν ή βρήκαν μια τρύπα και καταφεραν να φύγουν την ώρα που το βαγόνι τους είχε «γυρίσει». «Καταλήξαμε να γείρει το βαγόνι σε 45 μοίρες. Είχε λαδια παντού κάτω και μερικοί άνθρωποι γλιστρούσαν προσπαθώντας να φύγουν», περιέγραψε κάποιος άλλος.
Όταν βγήκανε αυτό που είδαν ήταν ένα «χάος», «άνθρωποι σε πανικό» και τα μπροστινά βαγόνια τυλιγμένα στη φωτιά.
Βγαίνοντας μια νεαρή γυναίκα από το λεωφορείο έπεσε στην αγκαλιά της μητέρας της που την περίμενε επί ώρες. Την είχε βοηθήσει, όπως είχε πει, ένας συνάδελφος της να διασωθεί. Μαζί της, κατέβαιναν και ελαφρά τραυματισμένοι με κηλίδες αίματος στο πρόσωπο και στα ρούχα οι οποίοι κατευθύνονταν στα ασθενοφόρα που υπήρχαν στο σημείο για να τους περιθάλψουν.
Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι και μια νεαρή γυναίκα που δεν μπορεί να πιστέψει ακόμα την τύχη της. Όπως σημείωσε, η θέση της ήταν κανονικά στο δεύτερο βαγόνι. Η ίδια ωστόσο επέλεξε τελευταία στιγμή να μεταβεί στο 6ο βαγόνι και έτσι κατάφερε να γλιτώσει.
Η αστυνομία έφτασε στο σημείο όταν ήρθε το τρίτο λεωφορείο οπότε και άρχισε την καταγραφή των διασωθέντων. Μέχρι τότε, οι συγγενείς των επιβατών που περίμεναν στον σταθμό δεν είχαν επίσημη ενημέρωση. Μέχρι τις 4.00 περίπου το πρωί είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά περίπου 200 διασωθέντων στη Θεσσαλονίκη με πέντε λεωφορεία.
Η μητέρα που περίμενε εναγωνίως δεν είδε σε κανένα από αυτά την κόρη της. Μαζί με λίγους ακόμα συγγενείς αποχώρησε τελευταία με ένα τηλέφωνο επικοινωνίας στα χέρια της προκειμένου να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές στη Λάρισα για να εντοπίσει το παιδί της.
Τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία με τους 36 νεκρούς στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.
Σε 36 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί, από τη σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, τον πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη.
Όπως ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης σε νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 66 τραυματίες, εκ των οποίων οι 6 σε ΜΕΘ.
Παρέμβαση Ντογιάκου: Προανάκριση για τα αίτια της τραγωδίας από τον εισαγγελέα εφετών Λάρισας
Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει αναθέσει την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.
Η επιχείρηση των πυροσβεστών στα συγκεκριμένα βαγόνια γίνεται με τη βοήθεια 4 ειδικών γερανοφόρων οχημάτων που θα ανασηκώσουν τους συρμούς. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, η ελληνική αστυνομία με τον ιατροδικαστή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί.
Στο νοσοκομείο βρίσκονται αξιωματικοί της αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.
Επιπρόσθετα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου , τόνισε ότι οι συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2410683175 και 2410683176 της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στην Θεσσαλονίκη και για αυτούς έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία. Στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας έχει αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων όπου επισημαίνεται ότι υπάρχει αριθμός νεκρών για την οριστική αναγνώριση των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης.