Τσεχία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά ΕΕ και ΝΑΤΟ με σύνθημα «Πρώτα η Τσεχία» – Ζητούν παραίτηση της Κυβέρνησης (βίντεο)

Οι διαδηλωτές κυμαίνονται ανάμεσα στους 70.000 – 100.00

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης δήλωσαν ότι η κεντροευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να είναι ουδέτερη στρατιωτικά και να εξασφαλίσει απευθείας συμβόλαια με τους προμηθευτές φυσικού αερίου

Με το σύνθημα: «Πρώτα η Τσεχία», αλλά και πολλά συνθήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι διαδηλωτές κάλεσαν την πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον συντηρητικό Πετρ Φιάλα να παραιτηθεί.

Οι τσέχοι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο στην Πράγα κατά της κυβέρνησης της Τσεχίας, καλώντας τον κυβερνητικό συνασπισμό να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει το gr.euronews.gr η Τσεχία ασκεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022 την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, κατήγγειλαν λανθασμένους χειρισμούς αναφορικά με τη στάση της χώρας στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή πολιτική.

Ζητούν καλύτερη αγοραστική δύναμη, αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ουδέτερο καθεστώς στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Καταφέρονται κατά ανόδου τιμών ενέργειας. Οι διαδηλωτές απειλούν με γενική απεργία και καταναγκαστικά μέτρα εάν η κυβέρνηση δεν παραιτηθεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα πάντα με την kathimerini.gr οι διοργανωτές της διαδήλωσης προέρχονταν από ακροδεξιές και άλλες ακραίες πολιτικές ομάδες, καθώς και από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι η κεντροευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να είναι ουδέτερη στρατιωτικά και να εξασφαλίσει απευθείας συμβόλαια με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

 

 

Χιλιάδες διαδηλωτές από την ακροδεξιά και την άκρα αριστερά ενώθηκαν με σκοπό να διαδηλώσουν ενάντια στη φιλοδυτική τσεχική κυβέρνηση της χώρας στην πρωτεύουσα το Σάββατο.

Η αστυνομία υπολόγισε ότι το πλήθος στην κεντρική πλατεία Wenceslas της Πράγας ήταν περίπου 70.000.

Μερικές από τις ομάδες που εκπροσωπήθηκαν στη διαδήλωση περιλάμβαναν το κόμμα «Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία» και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση της τρέχουσας κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία του συντηρητικού πρωθυπουργού Petr Fiala, επικρίνοντάς την για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών πολιτικών της.

Καταδίκασαν την κυβέρνηση για την υποστήριξή της στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμό της στην Ουκρανία και την κατηγόρησαν ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

Οι διαδηλωτές επέκριναν επίσης το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το μπλοκ των 27 εθνών για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

Ο Fiala είπε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν, αλλά είπε ότι όσοι διαδηλώνουν εκφράζουν φιλορωσικές απόψεις «που δεν είναι προς το συμφέρον της Τσεχικής Δημοκρατίας και των πολιτών μας».

Η Τσεχική Δημοκρατία υποστηρίζει σταθερά την Ουκρανία στη μάχη της κατά της εισβολής της Ρωσίας και έχει δωρίσει όπλα, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων, στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση αν ο λαός ενωθεί δίνει πάντα ένα ισχυρό μήνυμα στην κάθε κυβέρνηση και στην εκάστοτε εξουσία, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Τα ζητήματα είναι αν τα επιχειρήματα του λαού είναι λογικά κι αν αποφασίσει πραγματικά να ενωθεί.

Αυτή την περιοδό που παραιτούνται και αλλάζουν κυβερνήσεις παγκόσμια όπως συνέβη στην Αγγλία  και στην Ιταλία, που πραγματοποιούνται εξεγέρσεις όπως συνέβη στην Σρι Λάνκα, που πολίτες διαμαρτύρονται όπως συνέβη στην Ολλανδία, ίσως η διαδήλωση στην Τσεχία να είναι μία συνέχεια στο «ντόμινο».

Θα φανεί στην πορεία.

Δείτε βίντεο για την αντικυβερνητική διαδήλωση στην Τσεχία από το euronews:

Recommended For You