Φεύγουν όλες οι εταιρίες μεταφορών από τον Βοτανικό – 4.000 φορτηγά λιγότερα στον Κηφισό και τη Λεωφόρο Αθηνών

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να εκκινήσει ο διαγωνισμός για το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής, με στόχο τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών εταιρειών από την περιοχή του Βοτανικού σε οργανωμένο κέντρο με στρατηγική θέση, στον Δήμο Φυλής σύμφωνα με όσα αναφέρει το xaidarisimera.gr

Όπως είχε γράψει το xaidarisimera.gr τον Δεκέμβριο του 2022, είχε υπογραφεί σύμβαση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στον Δήμο Φυλής για τη δημιουργία του Κέντρου Μεταφορών και Logistics σε ακίνητο 450 στρεμμάτων στη θέση “Σπηλιές”. Η εξέλιξη συνδέεται και με τις προοπτικές αστικής ανάπλασης της περιοχής του Βοτανικού, που ήδη έχουν ξεκινήσει.

Φεύγουν όλες οι εταιρίες μεταφορών από τον Βοτανικό – 4.000 φορτηγά λιγότερα στον Κηφισό και τη Λεωφόρο Αθηνών 3

Στόχος του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όπως είναι γνωστό, η λειτουργία των μεταφορικών εταιρειών στην περιοχή του Ελαιώνα ήταν προβληματική, σε απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις ή παραπήγματα, χωρίς επαρκείς εισόδους και εξόδους των φορτηγών, με πολύ συχνά μποτιλαρίσματα, καθυστερήσεις και μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση. Σήμερα διακινούν εμπορεύματα στην περιοχή του Βοτανικού περίπου 4.000 φορτηγά.

Όπως αναφέρει το ypodomes.gr ο προϋπολογισμός της επένδυσης εκτιμάται σε 32 εκ. ευρώ. Το έργο έχει χρηματοδότηση 21 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ως κίνητρο προς τις εγκατεστημένες στην περιοχή του Ελαιώνα / Βοτανικού μεταφορικές επιχειρήσεις, για την μετεγκατάστασή τους στο νέο Πάρκο της Φυλής.

Η απομάκρυνση των μεταφορικών εταιρειών θα φέρει την αποσυμφόρηση της περιοχής του Βοτανικού και την ελάφρυνση της κυκλοφορίας στον Κηφισό, αλλά και τη Λεωφόρο Αθηνών, διαδρομές που ακολουθούν σήμερα τα φορτηγά για να κατευθυνθούν είτε προς την κεντρική και βόρεια Ελλάδα (Αθηνών – Λαμίας) είτε προς τη Δυτική Ελλάδα (Αθηνών – Κορίνθου).

Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τον Μάρτιο από το ΤΑΙΠΕΔ και στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες μέχρι το τέλος του 2024. Οι πρώτες μεταφορές επιχειρήσεων θα γίνουν από το 2026.

Για τη διαμόρφωση του χώρου που θα υποδεχθεί τις μεταφορικές εταιρίες θα κατασκευαστούν οι συνδέσεις με τους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες, Οι συνολικές επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ και η οικονομική δραστηριότητα το 1 δισ. ευρώ.

τις προοπτικές αστικής ανάπλασης της περιοχής του Βοτανικού, που συγκεντρώνεται τώρα το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Τι αλλάζει στο κυκλοφοριακό

Η περιοχή όπου θα αναπτυχθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής είναι σε στρατηγικό σημείο δίπλα στην Αττική Οδό, κοντά τόσο στην Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας όσο και στην Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου. Επίσης μέσω του μελλοντικού έργου του Κόμβου Σκαραμαγκά – Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω θα έχει ευχερή πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιά. Επίσης θα έχει πρόσβαση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, επιτρέποντας την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών.

Ας μην ξεχνάμε ότι στο Θριάσιο δημιουργείται ένας τεράστιος κόμβος μεταφορών με την εγκατάσταση εταιρειών logistics.

Περαιτέρω ελάφρυνση του κυκλοφοριακού στη Δυτική Αθήνα – Δυτική Αττική θα φέρει η υλοποίηση του Τριπλού Κόμβου Σκαραμαγκά, έργο που καθυστερεί απαράδεκτα, όπως και η συζητούμενη σύνδεση Ελευσίνας – Οινοφύτων με νέο οδικό άξονα, που ονομάζεται και Οδική Παράκαμψη Αττικής.

Νέα επιβαρυντική χρήση στη Δυτική Αττική

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει ο αντίλογος ότι και αυτή η επιβαρυντική χρήση μεταφέρεται στη Δυτική Αττική. Ας μην ξεχνάμε ότι στον Δήμο Φυλής και την ευρύτερη περιοχή του Θριασίου λειτουργεί ο γιγάντιος ΧΥΤΑ της Αθήνας, εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων και άλλες βαριά οχλούσες χρήσεις. Το περιβαλλοντικό κίνημα διαμαρτύρεται διότι η μετεγκατάσταση των μεταφορικών εταιρειών θα προκαλέσει νέα περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά προβλήματα σε μια ήδη υπερκορεσμένη περιοχή.

Recommended For You