Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: Ο Φινλανδός πρόεδρος «εκθέτει» τον Ερντογάν – «Τον Απρίλιο μου έλεγε πως είναι θετικός»

Δεν τίθεται «θέμα παρερμηνείας» λέει ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο για όσα είχε πει με τον Ερντογάν σε τηλεφωνική τους συνομιλία – Ο Νιινίστο πρόσθεσε  πως  το ζήτημα εξαγωγών όπλων δεν τέθηκε ως προϋπόθεση για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Άλλο ένα δημοσίευμα εκθέτει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την ανεύθυνη και αναξιόπιστη στάση του και την απόφασή του να μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μια απόφαση που έχει ήδη προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο διεθνές σκηνικό και θέτει ζητήματα ασφάλειας εν μέσω ενός πολέμου που είναι σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Αυτή τη φορά, σε συνέντευξη του στο Ilta Sanomat, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο δηλώνει πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο στις 4 Απριλίου, ο κ. Ερντογάν είχε εκφράσει την θετική του στάση για την απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Νιινίστο δήλωσε «στο τέλος μιας μακράς συζήτησης που είχα μαζί του, είπε πως σε περίπτωση αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ, θα κρατήσει θετική στάση» προσθέτοντας πως ο κ. Ερντογάν είχε πει ότι θα αξιολογούσε το ενδεχόμενο ένταξης ευνοϊκά.

Μάλιστα, ο Νιινίστο επισήμανε πως «δεν υπήρχε πιθανότητα παρερμηνείας». Ο Φινλανδός πρόεδρος ισχυρίζεται πως και ο Υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο είχε στις 5 Μαΐου επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την οποία προέκυπτε πως δεν τίθεται κανένα πρόβλημα σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Ilta-Sanomat, αξίζει να σημειωθεί πως μετά την από τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσο στον Νιινίστο και τον Ερντογάν, η τουρκική προεδρία έκανε ανάρτηση στο Twitter με την οποία γνωστοποιούσε πως κατά τη διάρκεια της εν λόγω συζήτησης, ο Ερντογάν εξέφρασε την προσδοκία του για άρση στο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Μάλιστα, ο Φινλανδός πρόεδρος διευκρίνισε σε ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας του πως το ζήτημα των εξαγωγών όπλων δεν τέθηκε ως προϋπόθεση για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, «αλλά αποτέλεσε μια ξεχωριστή συζήτηση».

Η συνέντευξη του Φινλανδού προέδρου έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου που τονίζουν την αφερεγγυότητα του Ερντογάν, ο οποίος δημιουργεί μια ακόμα εστία ανασφάλειας σε μια εποχή, που ο πλανήτης χρειάζεται περισσότερο από ποτέ πολιτική και ενεργειακή σταθερότητα.

Πηγή: protothema.gr

Recommended For You