Φοιτητική στέγη στην Αθήνα: Οδηγός αναζήτησης κατοικίας – Αναλυτικοί πίνακες με τιμές

Νέα δεδομένα και νέες τάσεις στη φοιτητική κατοικία στην πρωτεύουσα – Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates περιγράφει στην «Κ» την κατάσταση που διαμορφώνεται

‘Οπως αναφέρεται σε άρθρο της kathimerini.gr που υπογράφει η Δήμητρα Τριανταφύλλου, όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, με το που ανακοινώνονται οι βάσεις και τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το επόμενο που ακολουθεί τη χαρά παιδιών και γονιών είναι η αγωνία για την εύρεση κατοικίας, αν ο νέος φοιτητής έχει περάσει σε άλλη πόλη από αυτήν της πατρικής εστίας.

Φέτος ειδικά, το τοπίο της φοιτητικής στέγης αναμένεται πολύ διαφορετικό από άλλες χρονιές και οι λόγοι είναι πολλοί.

Όπως εξηγεί στην «Κ» ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates: «Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη, ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Η εξίσωση θα είναι… γρίφος για τις οικογένειες που θα έχουν τη χαρά το παιδί τους να περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά παράλληλα η σχολή να μη βρίσκεται στην πόλη της οικογενειακής κατοικίας. Οι βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι οι εξής: αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, ενεργειακή κρίση αλλά και πληθωρισμός. Όλα τα παραπάνω θα επιβαρύνουν ραγδαία το κόστος διαβίωσης του φοιτητή».

«Σαφάρι» κατοικίας για πρωτοετείς φοιτητές δύο ακαδημαϊκών ετών

Τη νέα πανεπιστημιακή χρονιά υπάρχει και το δεδομένο της «απόβασης» των πολλών φοιτητών που θα κάνουν την εμφάνισή τους στις πόλεις όπου βρίσκονται οι σχολές τους. Όπως εξηγεί ο κ. Μπάκας: «Το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, ελάχιστοι ήταν οι γονείς που προέβησαν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης. Οι περισσότεροι τήρησαν στάση αναμονής παρακολουθώντας τα υγειονομικά δεδομένα λόγω κορωνοϊού, με το ενδεχόμενο δεύτερο lockdown να οδηγεί τότε τις αποφάσεις τους.

»Μάλιστα, αρκετοί γονείς πρωτοετών φοιτητών που είχαν προβεί σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας, στα μέσα Νοεμβρίου του 2020 επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με στόχο τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μισθωτικής σύμβασης.

»Τη συγκεκριμένη ακαδημαϊκή χρονιά, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στην Πάτρα άγγιξε το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 έφτασε στο 70%-75%. Ανάλογη ήταν η εικόνα και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη.
Όμως, μετά την ανακοίνωση της έναρξης των εγγραφών για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας τόσο από τους πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι κρατούσαν στάση αναμονής, όσο και από μέρος των φοιτητών του 2ου και 3ου έτους που εγκατέλειψαν τη φοιτητική τους στέγη την πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Φοιτητική στέγη στην Αθήνα: Οδηγός αναζήτησης κατοικίας – Αναλυτικοί πίνακες με τιμές-1
Shuttersock

»Με τα παραπάνω δεδομένα, βλέπουμε ήδη ότι τη φετινή χρονιά η αναζήτηση φοιτητικής στέγης καταγράφει ραγδαία αύξηση της ζήτησης, μιας και αναζητούν κατοικία ταυτόχρονα οι πρωτοετείς φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 αλλά και οι φοιτητές των προηγούμενων ετών που λόγω πανδημίας είτε εγκατέλειψαν τη φοιτητική κατοικία τους, είτε δεν προέβησαν σε μίσθωση».

Η ευρωπαϊκή συνήθεια της συγκατοίκησης και το τρίπτυχο «σχολή – κατοικία – ΜΜΜ»

Το παραπάνω ήδη δύσκολο τοπίο αλλάζει αυτόματα και τις επιλογές των φοιτητών. Όπως μας εξηγεί ο κ. Μπάκας: «Τη φετινή χρονιά, λόγω των αυξητικών τάσεων που καταγράφονται στα ενοίκια, αρκετοί φοιτητές δείχνουν να υιοθετούν τη συγκατοίκηση, συνήθεια ευρωπαϊκή, αλλά όχι ελληνική. Νέα παιδιά από ίδιες περιοχές της επαρχίας αναζητούν οικονομικές κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους και παράλληλα κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως κοντά σε στάση του μετρό». Ειδικά το τελευταίο μέσο είναι η «πυξίδα» αλλά και το σημείο αναφοράς των νέων Αθηναίων.

«Βλέπουμε πολλά παιδιά που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, να επιλέγουν πια και το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει στάση μετρό».

Φοιτητική στέγη στην Αθήνα: Οδηγός αναζήτησης κατοικίας – Αναλυτικοί πίνακες με τιμές-2

«Την ίδια στιγμή», προσθέτει ο κ. Μπάκας, «το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν εκτός από τους φοιτητές του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, οι οποίοι αναζητούν κατοικίες με δύο υπνοδωμάτια, με στόχο τη συγκατοίκηση. Δεδομένου ότι η Νίκαια και ο Κορυδαλλός διαθέτουν σταθμό του μετρό από τις 7 Ιουλίου του 2020, αυτές οι περιοχές έχουν γίνει δημοφιλείς στους φοιτητές. Έτσι, αν και μέχρι πρότινος ήταν αρκετά οικονομικές, τώρα καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων. Το θετικό είναι πως τα περισσότερα ακίνητα προς μίσθωση είναι στην πλειονότητά τους μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένα».

Φοιτητική στέγη στην Αθήνα: Οδηγός αναζήτησης κατοικίας – Αναλυτικοί πίνακες με τιμές-3«Με τη σειρά τους, οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου αναζητούν κατοικίες σε περιοχές όπως ο Υμηττός, η Δάφνη, ο Βύρωνας και η Ηλιούπολη. Η τελευταία συνοικία όπως και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό.

»Τέλος, βλέπουμε ότι οι φοιτητές των σχολών του κέντρου της πόλης -Νομική, Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- θα αποφύγουν φέτος το απλησίαστο σε τιμές ενοικίων κέντρο της πόλης (Εξάρχεια και Νεάπολη Εξαρχείων) και θα επιλέξουν σπίτια σε δορυφορικές συνοικίες, όπως τα Άνω και Κάτω Πατήσια, ο Άγιος Νικόλαος, ακόμα και η Ακαδημία Πλάτωνος.

»Στις τελευταίες περιοχές μπορούν μαζί με έναν συμφοιτητή τους από την ίδια πόλη να νοικιάσουν ένα σπίτι με δύο υπνοδωμάτια άνω των 60 τ.μ. πληρώνοντας από 500 ευρώ έως 550 ευρώ κατά μέσο όρο και οι δύο μαζί, όταν στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου το μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα είναι 500-550 ευρώ για πολύ μικρά δυαράκια και επιπλωμένες γκαρσονιέρες».

Φοιτητική στέγη στην Αθήνα: Οδηγός αναζήτησης κατοικίας – Αναλυτικοί πίνακες με τιμές-4

Η σκέψη για αγορά φοιτητικής κατοικίας κερδίζει έδαφος

Εκτός από τη συγκατοίκηση που μέχρι στιγμής ήταν λέξη άγνωστη για τους φοιτητές, αλλά και την επιλογή μη συνηθισμένων/κλασικών περιοχών, υπάρχει και μια τρίτη τάση στη φοιτητική στέγη.

Ο κ. Μπάκας σημειώνει πως η δυσκολία εύρεσης κατοικίας με προσιτό ενοίκιο έχει επαναφέρει τη λογική της αγοράς. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Αρκετοί γονείς αναζητούν κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές με στόχο την αγορά. Τα διαθέσιμα ίδια κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000 ευρώ, ενώ αν προβούν σε δανεισμό -σε πολλές περιπτώσεις η δόση του δανείου μπορεί να είναι ίση ή/και μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα-, τότε το διαθέσιμο κεφάλαιο μπορεί να αγγίξει και τα 100.000-120.000 ευρώ για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες τουριστικές πόλεις όπως τα Χανιά, η Ρόδος κ.λπ.».

Φοιτητική στέγη στην Αθήνα: Οδηγός αναζήτησης κατοικίας – Αναλυτικοί πίνακες με τιμές-5
φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

«Η αγορά φοιτητικής κατοικίας, με τα σημερινά δεδομένα, αποτελεί μια ασφαλή επένδυση, ιδιαίτερα αν οι ενδιαφερόμενοι αναζητήσουν κατοικία που χρειάζεται ανακαίνιση, τόσο λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφει η κτηματαγορά, αλλά παράλληλα και γιατί ελάχιστοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα επιστρέφουν στην πόλη καταγωγής μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Πολλοί γονείς μάλιστα μάς λένε πως σκέφτονται ότι αν αγοράσουν ένα σπίτι θα μπορούν να το εκμεταλλεύονται και για βραχυχρόνια μίσθωση τα χρονικά διαστήματα που ο φοιτητής δεν θα έχει ακαδημαϊκές υποχρεώσεις», καταλήγει ο κ. Μπάκας.

Πηγή: kathimerini.gr

Recommended For You