Φρένο στο δικαίωμα μονιμοποίησης συμβασιούχων

Με τροπολογίες το υπουργείο Εσωτερικών υποχρεώνει τους ΟΤΑ να ασκούν ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζομένους. ● Παρατείνει τις συμβάσεις όσων προσλήφθηκαν σε δήμους και περιφέρειες λόγω πανδημίας ώς τις 31 Μαΐου, διώχνοντας όμως νωρίτερα από την εργασία όσους συμπληρώνουν 24μηνο πριν από την προαναφερθείσα ημερομηνία.

Με «κλοιό» τροπολογιών το υπουργείο Εσωτερικών έρχεται να αποτρέψει την κατοχύρωση δικαιωμάτων μόνιμης εργασίας από πλευράς των συμβασιούχων των ΟΤΑ. Με διατάξεις που προωθήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, το υπουργείο έρχεται από τη μία να παρατείνει τις συμβάσεις των εργαζομένων που προσλήφθηκαν σε δήμους και περιφέρειες για την αντιμετώπιση των αναγκών της πανδημίας (οι λεγόμενοι «συμβασιούχοι-covid») ώς τις 31 Μαΐου, διώχνοντας όμως νωρίτερα από την εργασία όσους συμπληρώνουν 24μηνο πριν από την προαναφερθείσα ημερομηνία, κι από την άλλη υποχρεώνει τους ΟΤΑ να ασκούν ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζομένους.Ειδικότερα, μία εκ των τροπολογιών παρέχει σε δήμους και περιφέρειες τη δυνατότητα να παρατείνουν τις «συμβάσεις-covid» ώς τις 31 Μαΐου (επρόκειτο να λήξουν στις 31 Μαρτίου με τις ισχύουσες διατάξεις) «υπό τον όρο η συνολική διάρκειά τους να μην υπερβαίνει «το ανώτατο χρονικό διάστημα των 24 μηνών».

Οι «συμβασιούχοι-covid» υπολογίζονται σε περίπου 3.000 και προσλήφθηκαν αρχικά την άνοιξη του 2020, παραμένοντας στην εργασία τους με συνεχείς παρατάσεις. Ενας μεγάλος αριθμός τους –αν όχι ο μεγαλύτερος, σύμφωνα με εκπροσώπους τους– συμπληρώνει 24 μήνες εργασίας εντός του Απριλίου ή πολύ πριν από το τέλος του Μαΐου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, με βάση την τροπολογία θα πρέπει να λήξει η σύμβασή τους πριν από τη συμπλήρωση του δίμηνου παράτασης.

Οποια προοπτική μονιμοποίησης, τείνει να εκμηδενιστεί με έτερη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που καθιστά υποχρεωτική την άσκηση ένδικων μέσων από δήμους και περιφέρειες «σε περιπτώσεις δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή τη μετατροπή σχέσης εργασίας».

Με λίγα λόγια, σε περίπτωση που ένα δικαστήριο δικαιώσει πρωτόδικα συμβασιούχους που διεκδικούν μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, ο οικείος ΟΤΑ είναι υποχρεωμένος να ασκήσει έφεση. Μέχρι πρότινος, η άσκηση ένδικων μέσων ήταν δυνητική, με αποτέλεσμα ένας δήμος να έχει περιθώριο επιλογής να μην προσφύγει κατά της πρωτόδικης απόφασης και να την αφήσει να τελεσιδικήσει υπέρ των εργαζομένων.

Αποφάσεις να μην εφεσιβάλλουν κατά πρωτόδικων αποφάσεων έχουν λάβει ΟΤΑ ακόμη και σε περιπτώσεις που εργαζόμενοι (μόνιμοι ή συμβασιούχοι) κέρδισαν δίκες που αφορούσαν μισθολογικές διεκδικήσεις. Πρόσφατα και συγκεκριμένα μόλις την 1η Μαρτίου, ο –ελεγχόμενος από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη– Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) πήρε ομόφωνη απόφαση να παραιτηθεί από το δικαίωμα έφεσης και να συμμορφωθεί με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που αναγνώρισε ότι 11 συμβασιούχοι συνδέονται με τον Σύνδεσμο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Πλέον, οι υπόλοιποι αιρετοί στερούνται τη δυνατότητα που… πρόλαβε να αξιοποιήσει ο κ. Πατούλης.

{https://www.efsyn.gr/}

Recommended For You