Χίος: Έρχονται αποζημιώσεις στους μαστιχοπαραγωγούς

Οι καλλιέργειες μαστίχας είχαν υποστεί ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις του Αυγούστου 2022

Στην πληρωμή των αποζημιώσεων προς τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου, οι οποίοι είχαν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειες τους από τις βροχοπτώσεις του Αύγουστου του 2022 προχωράει ο ΕΛΓΑ.

Οι αποζημιώσεις ύψους περίπου 1.000.000 ευρώ, θα καταβληθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, μετά τις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου των Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Γιώργο Τούμπο, όσοι έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους θα πληρωθούν άμεσα, ενώ οι υπόλοιποι (αφού εξοφλήσουν τις εισφορές τους) στην επόμενη πληρωμή, η οποία θα είναι σύντομα.

Τα ποσοστά της ζημιάς κυμαίνονται από 5% το χαμηλότερο έως 35% το υψηλότερο σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι.

Ήδη τα πορίσματα έχουν αναρτηθεί στην σχετική ενότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΛΓΑ όπου μπορείτε να  πληροφορηθείτε εξατομικευμένα (τα ποσοστά ζημιάς) με τη χρήση κωδικών Taxis Net.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, την περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων,  γινόταν το τέταρτο κέντημα. Αρχικά λόγων των υψηλών θερμοκρασιών του Αυγούστου, τα δάκρυα της μαστίχας είχαν πέσει κάτω από κάθε δέντρο και δεν είχαν μαζευτεί. Στη συνέχειαλόγω της βροχής η μαστίχα που είχε ήδη πέσει είτε απορροφήθηκε και παρασύρθηκε από τη βροχή είτε μαύρισε, που σημαίνει ότι η ποιότητά της ήταν κατώτερη.

Πηγή: in.gr

Recommended For You