Χρηματιστήριο: Συντήρηση δυνάμεων πάνω από τις 900 μονάδες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με νευρικότητα κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς από τη μία προσπαθεί να σταθεροποιηθεί πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων και από την άλλη να βρει τα στηρίγματα ώστε να μην υποκύψει στις πιέσεις της αβεβαιότητας, όπως οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,37% στις 909,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.201,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,68% στις 648,72 μονάδες.

Μετά από δύο ανοδικές εβδομάδες, το ΧΑ προσπαθεί να κρατήσει τα επίπεδα των 900 μονάδων, την ώρα που στην Ευρώπη οι αβεβαιότητες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, όσο και στην ερχόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Πάντως αυτό που επισημαίνει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance σήμερα, είναι ότι αγορά και οικονομία διανύουν το δεύτερο τρίμηνο του έτους περιμένοντας να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα των εταιριών και σε τι βαθμό επηρεάστηκαν από τον πόλεμο. Και αυτό σαφώς θα βελτιώσει και την ορατότητα των επενδυτών. Ο φόβος για στασιμοπληθωρισμό είναι διάχυτος με μόνη αντιμετώπιση την αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές τράπεζες και παράλληλα μείωση του ισολογισμού τους. Στην περίπτωση μας περιμένουμε τα μέσα καλοκαιριού για την αύξηση επιτοκίων μετά από μία μακρόχρονη άπνοια. Το σκηνικό δεν είναι εύκολο μιας και είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστεί η ανάπτυξη και παράλληλα και τα κέρδη των εταιριών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, η Ελλάδα σίγουρα είναι σε καλύτερη μοίρα παρόλα αυτά θα επηρεάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα έχει δει τα πάντα την τελευταία 12ετία και πλέον βάλεται και από νέα δεδομένα που προέρχονται από το εξωγενείς παράγοντες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταφέρει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και να απεγκλωβιστεί σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνής εξελίξεις.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΛΠ σημειώνει άλμα 2,94%, με τις Λάμδα και Eurobank να ακολουθούν με +1,61% και +1,46% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Εθνική, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Τέρα Ενεργειακή, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Aegean και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, Titan και Quest σημειώνουν απώλειες 1,3% έκαστη, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή είναι η Βιοχάλκο και Coca Cola.

{https://www.capital.gr/}

Recommended For You