Ψηφίζουν ξανά Ελλάδα οι Ευρωπαίοι τουρίστες

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Στην πρώτη δεκάδα των πιο δημοφιλών προορισμών για τις φετινές διακοπές, και πιο συγκεκριμένα στην πέμπτη θέση, βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC). Στις πρώτες θέσεις ως “προτιμητέες” χώρες για το επόμενο ταξίδι στο εξωτερικό για τους Ευρωπαίους τουρίστες είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία και μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Κροατία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και το Βέλγιο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 77% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να ταξιδέψει μέχρι τον Ιούνιο, που αντιπροσωπεύει αύξηση 16% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Επιπλέον, το 58% των ερωτηθέντων σκοπεύει να κάνει πολλαπλά ταξίδια τους επόμενους 6 μήνες (+6% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2022).

Η επίσκεψη σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα είναι η προτιμώμενη επιλογή για το 63% των Ευρωπαίων (+13% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος): Το 35% σχεδιάζει να επισκεφτεί έναν γειτονικό προορισμό και το 28% θα ταξιδέψει σε έναν μη γειτονικό προορισμό. Το ενδιαφέρον για τον εγχώριο τουρισμό έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο (25%) από τον Αύγουστο του 2020.

Το “Sun & Beach” είναι και πάλι ο προτιμώμενος τύπος ταξιδιού αναψυχής των Ευρωπαίων (17%), ακολουθούμενος από το “City Break” (16%) και “Πολιτισμός & Κληρονομιά” (15%).

Την ίδια ώρα, το 72% των Ευρωπαίων θα ταξιδέψει για λόγους αναψυχής, το 15% θα επισκεφθεί φίλους ή συγγενείς, το 7% θα παρακολουθήσει μια εκδήλωση και το 5% θα κάνει επαγγελματικό ταξίδι.

Πώς θα επιλέξουν προορισμό οι Ευρωπαίοι τουρίστες

Τα τρία κορυφαία κριτήρια για την επιλογή του επόμενου ταξιδιωτικού προορισμού είναι ο ευχάριστος καιρός (18%), οι ταξιδιωτικές ευκαιρίες και προσφορές (17%) και οι φιλικοί ντόπιοι (12%). Για ταξιδιώτες ηλικίας 25-44 ετών, οι ελκυστικές προσφορές είναι μάλιστα ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του προορισμού.

Το 44% των Ευρωπαίων έχει κλείσει πλήρως/μερικώς το επερχόμενο ταξίδι του, καταγράφοντας αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, παρά το παρόν οικονομικό κλίμα, δεν καταγράφονται σημαντικές αλλαγές στη διάρκεια του ταξιδιού και το διαθέσιμο budget. Το 39% σχεδιάζει ταξίδια 4-6 διανυκτερεύσεων (+6% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν), ενώ 500-1.500 ευρώ παραμένει το σύνηθες budget.

Ο παράγοντας κόστος

Το 23% των Ευρωπαίων αναφέρει αυξημένο κόστος ταξιδιού φέτος και το 18% θεωρεί τα προσωπικά τους οικονομικά ως βασική ανησυχία του ταξιδιού. Το θετικό, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ότι το 59% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να δαπανήσει τα ίδια χρήματα για
διακοπές όπως θα έκαναν συνήθως. Ενώ η επιθυμία για ταξίδια παραμένει έντονη, οι Ευρωπαίοι προσαρμόζουν άλλες δαπάνες: 18% θα μειώσει τις αγορές του, το 16% θα επιλέξει φθηνότερο κατάλυμα και το 15% θα συμβιβαστεί με λιγότερα ακριβά εστιατόρια. Προσιτά πακέτα all-inclusive (12%) και λιγότερες δραστηριότητες με εισιτήρια λαμβάνονται επίσης υπόψη (10%).

 

πηγή: capital.gr

Recommended For You