Όταν εξαφανίστηκε το “κορίτσι του Βατικανού”…

Ακριβώς 40 χρόνια συμπληρώνονται από τη μυστηριώδη εξαφάνιση της 15χρονης Εμανουέλα Ορλάντι. Οι φήμες δίνουν και παίρνουν, αλλά οι έρευνες παραμένουν στο σκοτάδι.

Σήμερα θα ήταν 54 χρονών. Το απόγευμα της 22ης Ιουνίου 1983 η 15χρονη Εμανουέλα Ορλάντι έφυγε μόνη από το σπίτι της, στο Βατικανό, πηγαίνοντας για μάθημα στο Ωδείο, στην παλαιά πόλη της Ρώμης. Δεν επέστρεψε ποτέ. Εγκληματική ενέργεια; Απόπειρα εκβιασμού απέναντι σε μία οικογένεια που ζούσε επί 100 χρόνια στο Βατικανό και έχει υπηρετήσει επτά Προκαθήμενους της Καθολικής Εκκλησίας, όπως λέει η ίδια; Ή μήπως πρόκειται για διεθνή συνωμοσία με πιθανή ανάμειξη της μαφίας ή και ξένων μυστικών υπηρεσιών;

Όλα αυτά τα σενάρια έχουν ακουστεί κατά καιρούς. Η μυστηριώδης υπόθεση έχει εμπνεύσει ακόμη και τηλεοπτική σειρά στο Netflix, παραγωγής 2022 (“Vatican Girl”). Κάποιοι θεωρούν πως η Ορλάντι έπεσε θύμα απαγωγής, άλλοι πιστεύουν ότι την σκότωσαν για να συγκαλυφθούν άλλα εγκλήματα, στα οποία μπορεί να συμμετείχαν ακόμη και υψηλά ιστάμενοι στο Βατικανό. Η εκδοχή της εγκληματικής ενέργειας δεν έχει επιβεβαιωθεί, καθώς δεν έχει βρεθεί πτώμα της Ορλάντι, αν και έχουν γίνει σχετικές έρευνες, ακόμη και στο γερμανικό νοσοκομείο της Ρώμης (Campo Santo Teutonico).

Η αγωνία του αδερφού, Πιέτρο Ορλάντι

Ο 60χρονος Πιέτρο Ορλάντι, αδερφός της Εμανουέλα, πρωτοστατεί και σήμερα στην προσπάθεια να έρθει στο φως η αλήθεια. Στο πλευρό του έχει ταχθεί η δικηγόρος Λάουρα Σγκρο. Και οι δύο πιστεύουν ότι το Βατικανό γνωρίζει τί έχει συμβεί με την Εμανουέλα. Τρία διαφορετικά πρόσωπα έχουν περάσει από την κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας από το 1983: Ο Ιωάννης Παύλος ο Β’, ο Βενέδικτος και ο Φραγκίσκος. Συνομιλώντας με τον Πιέτρο Ορλάντι ο Φραγκίσκος του είχε πει ότι “η Εμανουέλα είναι στον Παράδεισο”, παρότι δεν υπάρχει κάποια απόδειξη για εγκληματική ενέργεια.

Τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά, το Βατικανό όρισε ειδικό Εισαγγελέα για την υπόθεση, τον Αλεσάντρο Ντίντι. “Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει σιδερένια θέληση να ξεδιαλύνει αυτή την υπόθεση” και επιθυμεί “απόλυτη διαφάνεια”, δήλωνε την εποχή εκείνη ο Ντίντι στην εφημερίδα Corriere della Serra. Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής. Αλλά και η Εισαγγελία της Ρώμης αποφάσισε, τον Μάιο, να ανοίξει την υπόθεση για τρίτη φορά. Είχαν προηγηθεί δύο απόπειρες διερεύνησης που παρέμειναν άκαρπες, η πρώτη στην περίοδο 1983-1997 και η δεύτερη στην περίοδο 2008-2015.

Δικαίωση περιμένει και η οικογένεια της Εμανουέλα Ορλάντι. Σύμφωνα με την Corriere della Serra η 93χρονη μητέρα της εξακολουθεί να διαμένει και σήμερα στο Βατικανό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, έλεγε η δικηγόρος Λάουρα Σγκρο, η 93χρονη δεν έβγαζε ούτε το κλειδί από την εξώπορτα στο σπίτι της, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, η κόρη της θα εμφανιζόταν και πάλι.

Φήμες για τον Ιωάννη Παύλο τον Β‘     

Τον Απρίλιο ο Πιέτρο Ορλάντι παρουσίασε μία ηχογραφημένη συνομιλία που υποτίθεται ότι έλαβε χώρα στη Ρώμη, ανάμεσα σε έναν δημοσιογράφο και τον επικεφαλής εγκληματικού κυκλώματος. Ο τελευταίος ισχυριζόταν ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’, που πέθανε το 2005, πολλές φορές έβγαινε τα βράδια έξω από τα Τείχη του Βατικανού, παρέα με άλλους δύο Πολωνούς ιερωμένους και “σίγουρα όχι για να ευλογήσει τους πιστούς…”

Ο ισχυρισμός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ακόμη και από τον σημερινό Πάπα Φραγκίσκο, που θέλησε να παρέμβει για να υπερασπίσει τον Ιωάννη Παύλο τον Β’ απέναντι σε “προσβλητικούς και ανυπόστατους ισχυρισμούς”. Η δικηγόρος Σγκρο παραδέχεται ότι τόσο η ίδια, όσο και ο Πιέτρο Ορλάντι συνειδητοποιούν πως “ο χρόνος είναι ο εχθρός της αλήθειας”, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα. “Δεν περίμενα ότι θα περάσουν 40 χρόνια χωρίς να έχει αποκαληφθεί η αλήθεια”, τονίζει η δικηγόρος, “αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να μην απαιτούμε να μάθουμε την αλήθεια…”

Πηγή: Deutsche Welle

Recommended For You