Ισραήλ: Μυστηρώδες αποτύπωμα χεριού ανακαλύφθηκε στη διάρκεια ανασκαφών στην Ιερουσαλήμ

Η ανακάλυψη ήρθε στο φως στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο τμήμα της Ιερής Πόλης που έχει καταληφθεί και προσαρτηθεί από το Ισραήλ

Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακάλυψαν ένα «μυστηριώδες» αποτύπωμα χεριού πάνω στην πέτρα, που χρονολογείται πάνω από 1.000 χρόνια πριν, στο εξωτερικό τμήμα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

Η ανακάλυψη ήρθε στο φως στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο τμήμα της Ιερής Πόλης που έχει καταληφθεί και προσαρτηθεί από το Ισραήλ, στις ανασκαφές που ανέδειξαν τα κατάλοιπα οχυρώσεων και μιας αμυντικής τάφρου που χρονολογείται πριν από την κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τους σταυροφόρους το 1099, ανέφερε η ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) σε μια ανακοίνωση.

Σκαμμένη μέσα στο βράχο, η τάφρος αυτή που έχει μήκος 10 μέτρα και βάθος που μπορεί να φθάνει κατά τόπους τα επτά μέτρα, κύκλωνε τότε την πόλη ανάμεσα σε δύο τείχη ύψους επτά μέτρων, ανέφερε η IAA.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς της εποχής, θα χρειάζονταν πέντε εβδομάδες στους Γάλλους ιππότες προκειμένου να διασπάσουν τις άμυνες της πόλης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά το αποτύπωμα του χεριού, που ανακαλύφθηκε κοντά στην Πύλη του Ηρώδη, στο βόρειο τμήμα των σημερινών τειχών της Παλιάς Πόλης (που κατασκευάστηκαν τον 16ο αιώνα την εποχή του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς) «μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να διαπεράσουν το μυστήριο της σημασίας του», αναφέρει η IAA.

«Είναι το σύμβολο κάποιου πράγματος; Η ένδειξη για την ύπαρξη κάποιου ειδικού στοιχείου εκεί κοντά; Ή μήπως πρόκειται απλώς για τοπικό αστείο» συνεχίζει: «Ίσως να το μάθουμε με τον χρόνο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Recommended For You