Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια «χτυπούν» και σήμερα τη χώρα

Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία για τρίτη ημέρα – Βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι θα «χτυπήσουν» τη χώρα – Ποιες περιοχές πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μας από την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου συνεχίζει για τρίτη ημέρα το πέρασμά της από τις πιο δυτικές και βόρειες περιοχές της Ελλάδας.

Η πιο δύσκολη ημέρα ήταν η χθεσινή, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου με τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα να δημιουργούν πολλά προβλήματα και ζημιές αρχικά στη Ζάκυνθο και στη συνέχεια στην Αττική και την Εύβοια. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε δύο ώρες έπεσε η βροχή ενός μήνα, με τους μετεωρολογικούς σταθμούς να καταγράφουν 60-70 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: «Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Παρασκευή»

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό, ο οποίος μίλησε στο Newsbomb.gr «Η κακοκαιρία της Πέμπτης σε ολόκληρη τη χώρα θα συνεχιστεί και την Παρασκευή με τα ισχυρότερα φαινόμενα να μεταφέρονται ανατολικότερα, χωρίς να λείψουν οι βροχές, οι καταιγίδες και τα χιόνια στις υπόλοιπες δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές».

Η Θράκη, οι ανατολικές Κυκλάδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα σήμερα το πρωί την εμφάνισή τους θα κάνουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν το απόγευμα.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που δεν βρίσκονται στο «μάτι» της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό: «Περιμένουμε τοπικές βροχέςσποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα βόρεια κυρίως ηπειρωτικά τμήματα και σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως το πρωί στη Θράκη από τα 500 με 600 μέτρα και πάνω. Δυτικούς ανέμους 3-5 μποφόρ τοπικά έως 6 μποφόρ και μόνο στο νότιο ανατολικό Αιγαίο περιμένουμε το πρωί νοτιο ανατολικούς ανέμους 8-9 μποφόρ με γρήγορη όμως εξασθένηση».

Όσον αφορά τη θερμοκρασία, αυτή δεν θα σημειώσει σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα θα φτάσει στα βόρεια στους 6-8 βαθμούς Κελσίου, το μεσημέρι στα κεντρικά τους 12-14 στα νότια τους 15-17.

Στην Αττική, η οποία επλήγη χθες από τη σφοδρή βροχόπτωση περιμένουμε τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές μέχρι το απόγευμα και ασθενείς μεταβλητούς ανέμους 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία από 6-12 βαθμούς Κελσίου».

Μαρουσάκης: Έρχεται η πρώτη ισχυρή ψυχρή εισβολή

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε ότι η κακοκαιρία επιμένει και σήμερα Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, όμως το σκηνικό του καιρού θα παραμείνει ασταθές.

Συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο ο άστατος καιρός θα επιμείνει στις περισσότερες περιοχές και το κρύο θα γίνει πιο έντονο. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε στη χώρα την πρώτη ισχυρή ψυχρή εισβολή με ακόμα μεγαλύτερη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Δεν είναι απίθανο να δούμε χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές ακόμα και σε πόλεις.

Καιρός: Άλλαξε πορεία αεροσκάφος από τη Χίο λόγω της καταιγίδας

Περίπου μία ώρα και 20 λεπτά κράτησε η βραδινή πτήση της Olympic Air από τη Χίο με προορισμό την Αθήνα λόγω της καταιγίδας που έπληττε εκείνη την ώρα το νησί.

Το δρομολόγιο ΟΑ277 εκτελέστηκε με τουλάχιστον μία ώρα καθυστέρηση, αφού εκείνη την ώρα έβρεχε καταρρακτωδώς στο νησί. Μάλιστα, επιλέχθηκε διαφορετική από τη συνηθισμένη πορεία.

Όπως φαίνεται και από το γράφημα της ΕΡΤ, η πορεία ήταν νότια και στο ύψος της Θήρας ο Κυβερνήτης έκανε στροφή με κατεύθυνση το «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου και προσγειώθηκε περί τις 22:55.

«Το λες και γύρο του Αιγαίου αλλά φθάσαμε καλά», σχολίασε επιβάτης της πτήσης στην προσωπική του σελίδα στο διαδίκτυο.

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Πιο αναλυτικά σήμερα Παρασκευή 27/01 ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ μέχρι το μεσημέρι.

Πυροσβεστική: Δέχθηκε 422 κλήσεις λόγω της κακοκαιρίας

Λόγω εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων, συνοδεία ισχυρών ανέμων, με χαλαζοπτώσεις, καθώς και με χιονοπτώσεις, από την Τετάρτη, 25-01-2023, έως και σήμερα, Παρασκευή, 27-01-2023 και Ω/06:00, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 422 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Αττικής, 210 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 127 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες και μεταφορές ατόμων, κυρίως οδηγών, προς ασφαλή σημεία
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 25 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 23 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 50 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 29 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων
  • Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθο) 100 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 52 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 15 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 8 περιπτώσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων
  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 22 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 14 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων

Πηγή

Recommended For You