Μπάιντεν: Η πανδημία έχει τελειώσει

Το τέλος της πανδημίας στις ΗΠΑ κήρυξε σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή (19/09) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Έχουμε ακόμη πρόβλημα με τον Covid. Χρειάζεται να κάνουμε ακόμη πολλή δουλειά. Αλλά η πανδημία τέλειωσε», είπε χαρακτηριστικά.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει τερματιστεί στις ΗΠΑ, διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρότι η χώρα του συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλό αριθμό μολύνσεων και τρομακτικό απολογισμό θυμάτων, μετρώντας εκατοντάδες θανάτους σε ημερήσια βάση.

«Αν κοιτάξετε γύρω σας, κανένας δεν φοράει μάσκα κι όλος ο κόσμος είναι σε μάλλον καλή φόρμα», είπε ο κ. Μπάιντεν στην εκπομπή 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου CBS. «Η πανδημία τέλειωσε», ισχυρίστηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο έκθεσης αυτοκινήτων στο Ντιτρόιτ, η οποία συγκέντρωσε χιλιάδες επισκέπτες.

«Έχουμε ακόμη πρόβλημα με την COVID. Χρειάζεται να κάνουμε ακόμη πολλή δουλειά. Αλλά η πανδημία τέλειωσε», επέμεινε.

Βέβαια με αυτή του δηλώση πολλοί επιστήμονες φαίνεται να έχουν εκφράσει αμφιβολίες.

Η ερμηνεία της δήλωσης Biden από Washinghton Post

Η φράση «η πανδημία τελείωσε» είναι κάτι που σίγουρα όλοι θα ήθελαν να ακούσουν, σχολιάζει στο editorial της η Washington Post υπογραμμίζοντας πως η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται, τουλάχιστον υπό την έννοια ότι «ένας επικίνδυνος ιός μολύνει, αρρωσταίνει και σκοτώνει ανθρώπους, μεταλλάσσεται για να επιβιώσει και ”στοιχειώνει” τον κόσμο».

«Η πανδημία έχει μετατοπιστεί, και η κανονικότητα έχει επιστρέψει με πολλούς τρόπους. Η πανδημία όμως δεν έχει τελειώσει», συνεχίζει η WP προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να μπορεί να κρίνει την ακριβή στιγμή που τελειώνει μια πανδημία.

Ο λόγος που ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε την αισιοδοξία του «η πανδημία έχει τελειώσει» είναι προφανής- σύμφωνα με την WP- και ονομάζεται «ενδιάμεσες εκλογές». «Οι ενδιάμεσες εκλογές πλησιάζουν και οι Αμερικανοί αισθάνονται μια συντριπτική αίσθηση κόπωσης», αναφέρει η εφημερίδα συμπληρώνοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει τερματίσει επίσημα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας, η οποία όταν λήξει θα σημαίνει ότι περίπου 15 εκατομμύρια θα χάσουν την ασφάλεια υγείας και θα «ξεπαγώσει» η παύση αποπληρωμής φοιτητικών δανείων.

«Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία που πηγάζει από το σχόλιο του κ. Μπάιντεν είναι ότι θα υπονομεύσει περαιτέρω την αποφασιστικότητα στο Κογκρέσο να συνεχιστεί ο αγώνας κατά του Covid. Ήδη, το αίτημα του κ. Μπάιντεν για πρόσθετη χρηματοδότηση για εμβόλια, διαγνωστικά τεστ και θεραπευτικές αγωγές έχει ατονήσει. Εάν ο εφησυχασμός και η κούραση συνεχίσουν να κυριαρχούν, το έθνος δεν θα είναι προετοιμασμένο για μια νέα παραλλαγή ακριβώς τη στιγμή που αυτό χρειάζεται περισσότερο. Το “η πανδημία τελείωσε” ακούγεται ωραίο, και είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», καταλήγει η εφημερίδα.

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τις δυσκολίες καθώς είπε πως «εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα με τον κορονοϊό» αλλά επανέλαβε πως «η πανδημία έχει τελειώσει» χωρίς να παραγνωρίζει πως «χρειάζεται να κάνουμε ακόμη πολλή δουλειά».

Ο απολογισμός των θυμάτων στις ΗΠΑ έχει μειωθεί δραματικά σε ημερήσια βάση σε σύγκριση με τις αρχές της θητείας του κ. Μπάιντεν, το 2021, όταν έφθανε ως ακόμη και τους 3.000 θανάτους την ημέρα. Η βελτίωση της περίθαλψης, των φαρμάκων και κυρίως η διαθεσιμότητα των εμβολίων επέτρεψε να αμβλυνθεί η υγειονομική κρίση.

Όμως σχεδόν 400 άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Παρά τη δήλωσή του περί του «τέλους» της πανδημίας, ο Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι 22,4 δισεκ. δολαρίων για την προετοιμασία του συστήματος υγείας ενόψει πιθανής έξαρσης των μολύνσεων το φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να τοποθετεί τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της Covid-19 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία.


Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί μακράν το σκληρότερο χτύπημα από την πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα, με 1,05 εκατ. θανάτους επί συνόλου 95,4 εκατ. κρουσμάτων.


Με πληροφορίες από: 

Recommended For You