Σχέδια για στήριξη μεσαίων νοικοκυριών μετά τις αυξήσεις

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι δανειολήπτες μετά και τη νέα αύξηση στα επιτόκια που ανακοίνωσε η ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, παρά την τραπεζική θύελλα που σήμανε η κατάρρευση της SVB.

Δυνατότητες στήριξης των νοικοκυριών με μεσαία εισοδήματα έθεσε την Πέμπτη στην κορυφή της ατζέντας του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε σύσκεψη που είχε με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Με την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ακρίβυναν κατά 27% τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο – κάτι που για τους δανειολήπτες, μεταφράζεται σε σημαντική επιβάρυνση στη μηνιαία δόση του δανείου τους.

Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες ήταν η δυνατότητα επιδότησης – τύπου Γέφυρα 1 ή επιστροφής ενός ποσού με την μορφή μπόνους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν να εξετάσουν τις σχετικές δυνατότητες και να συναντηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, έχοντας επεξεργαστεί προηγουμένως συγκεκριμένες προτάσεις.

Στην χθεσινή συνάντηση συμμετείχε και εκπρόσωπος της ΤτΕ, καθώς το θέμα προσκρούει σε εποπτικούς περιορισμούς. Στόχος είναι τα όποια μέτρα στήριξης να μην οδηγούν τις τράπεζες σε αύξηση των υπολοίπων που θεωρούνται ως μη εξυπηρετούμενα από πλευράς εποπτικού χειρισμού.

Οι τράπεζες εφαρμόζουν πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών με εισόδημα από 7.000 – 21.000 όταν έχουν έως και τρία προστατευόμενα μέλη επιδοτώντας το 50% της αύξησης της δόσης που προκλήθηκε από την άνοδο των επιτοκίων.

Έχουν πιστοποιηθεί ως δικαιούχοι μέχρι στιγμής 1.000 περίπου νοικοκυριά, ενώ εκκρεμεί η αξιολόγηση άλλων 8.000 αιτήσεων περίπου.

Recommended For You