Το Facebook «ξεμπλοκάρει» τον Τραμπ

Η εταιρεία Meta ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι τις επόμενες εβδομάδες «θα βάλει τέλος στον αποκλεισμό» των λογαριασμών του Ντόναλντ Τραμπ στο Facebook και το Instagram, δύο χρόνια αφού είχαν μπλοκαριστεί μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

«Το κοινό θα πρέπει να μπορεί να ακούει όσα λένε οι πολιτικοί προκειμένου να μπορεί να λαμβάνει ξεκάθαρες αποφάσεις», εξήγησε ο Νικ Κλεγκ πρόεδρος της Meta, αρμόδιος για τις διεθνείς υποθέσεις σε ανακοίνωσή του.

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν όρια σε αυτά που οι άνθρωποι μπορούν να λένε στην πλατφόρμα μας. Όταν υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί βλάβη στον πραγματικό κόσμο, ένας αυξημένος κίνδυνος που δικαιολογεί την παρέμβαση της Meta στη δημόσια συζήτηση, τότε αντιδρούμε», διευκρίνισε.

Ο Τραμπ αποκλείστηκε από το Facebook στις 7 Ιανουαρίου 2021, αφού εξήρε τους υποστηρικτές του οι οποίοι την προηγουμένη είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο. Λίγο αργότερα το ίδιο έπραξε και το Twitter.

Τον Ιούνιο του 2021 η Facebook αποφάσισε να αποκλείσει τον Τραμπ από την πλατφόρμα της για δύο χρόνια. Τώρα ο Κλεγκ επεσήμανε ότι η διοίκηση της Meta έκρινε ότι οι λογαριασμοί του πρώην προέδρου δεν αποτελούν πλέον σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και γι’ αυτό αποκαταστάθηκαν.

Παρόλα αυτά και λόγω των προηγούμενων «παραβιάσεων» του ο Τραμπ θα κινδυνεύει με κυρώσεις, αν παραβιάσει ξανά του όρους χρήσης της Meta.

«Κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά σε εν ενεργεία πρόεδρο ή οποιονδήποτε άλλο δεν αξίζει τιμωρία», αντέδρασε χθες ο Τραμπ στην απόφαση της Meta μέσω του λογαριασμού του στο Truth Social, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε ο ίδιος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Facebook έχασε «δισεκατομμύρια» αφού απαγόρευσε «τον αγαπημένο σας πρόεδρο, εμένα».

Προεκλογική εκστρατεία

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος είχε ζητήσει επισήμως να μπορέσει να επιστρέψει στο Facebook. Ο δικηγόρος του απέστειλε επιστολή στον ιδρυτή και πρόεδρο της Meta, τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ζητώντας του «να μη φιμώσει έναν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές».

Ο λογαριασμός του Τραμπ στο Twitter αποκαταστάθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2022, λίγο καιρό αφού ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Ωστόσο δεν έχει ακόμη αναρτήσει κάποιο μήνυμα εκεί και περιορίζεται στις αναρτήσεις μέσω του Truth Social.

Ο Τραμπ τώρα έχει να λάβει μια απόφαση: το Facebook έχει τρία δισεκατομμύρια χρήστες, ενώ το Truth Social πέντε εκατομμύρια λογαριασμούς, αν και είναι πιθανό οι ενεργοί του χρήστες να είναι λιγότεροι. Οπότε η επίδρασή του είναι πολύ μικρότερη.

Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος έχει αποκλειστική συμφωνία με το Truth Social, βάσει τη οποίας είναι νομικά υποχρεωμένος να αναρτά πρώτα τα μηνύματα του στην πλατφόρμα αυτή, έξι ώρες προτού τα αναρτήσει σε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο Τραμπ έχει ανάγκη (το Facebook) για να συγκεντρώσει δωρεές», είχε επισημάνει πρόσφατα ο Άντριου Σέλεπακ καθηγητής μέσων ενημέρωσης και τεχνολογιών στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Η Meta έλαβε «σωστή απόφαση. Είτε το θέλουμε είτε όχι ο Τραμπ είναι μία από τις βασικές πολιτικές προσωπικότητες της χώρας και είναι προς το συμφέρον του κοινού να ακούει τα όσα λέει», σχολίασε ο Άντονι Ρομέρο διευθυντής της ένωσης πολιτικών δικαιωμάτων (ACLU), μια ισχυρής μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «κάποια από τα πιο σοκαριστικά μηνύματα του Τραμπ που είχαν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησίμευσαν ως αποδείξεις εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησής του στο πλαίσιο των ερευνών της δικαιοσύνης».

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναδημοσίευση από kathimerini.gr

Recommended For You