Φορολογικές δηλώσεις 2023: Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Έκπτωση 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος έως τέλος Ιουλίου προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με νέες διατάξεις οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, έως τις 31 Ιουλίου 2023 θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 3%.

Η τροπολογία προβλέπει ακόμη την εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις και τη φορολόγηση των ευρωβουλευτών για αποζημιώσεις και συντάξεις καθώς μέχρι τώρα τα εν λόγω ποσά δεν συμπεριλαμβάνονταν στο ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και αποζημιώσεις και δεν φορολογούνταν.

Πιο συγκεκριμένα με την τροπολογία:

1. Το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει και τις αποζημιώσεις και συντάξεις, τις οποίες λαμβάνουν οι Ευρωβουλευτές.

2. Καταβάλλεται, σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 των νομικών προσώπων/οντοτήτων και των φυσικών προσώπων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

3. Παρέχεται, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μέχρι 31/7/2023, έκπτωση τρία τοις εκατό στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και οντοτήτων για εισοδήματα φορολογικού έτους 2022, με εξαίρεση νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που έχουν λυθεί ή τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση την παρ. 2 του άρθρου 68 και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022 πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι 31/7/21 παρέχεται στο συνολικό ποσό φόρου και συμβεβαιούμενών με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό.

Η παρούσα δεν καταλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος του άρθρου 5Β.

Recommended For You