12 φορές που ένας ηθοποιός είχε διπλό ρόλο σε μία ταινία

Τι είναι καλύτερο από το να αποκτήσεις έναν ρόλο σε μια μεγάλη παραγωγή του Χόλυγουντ;  Το να να αποκτήσεις δύο! Ίσως ακούγεται περίεργο κάποιος να μπορούσε να παίξει δύο ρόλους στην ίδια ταινία, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει αρκετά συχνά. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό στις κωμωδίες.

Μερικές φορές οι ηθοποιοί θα χρειαστεί να παίξουν είτε τον δίδυμο αδερφό τους, είτε πολλούς άλλους μικρότερους ρόλους μέσα σε μία ταινία. Όμως είναι κι άλλες φορές όπου ένας ηθοποιός θα χρειαστεί να παίξει τόσο τον πρωταγωνιστή, δηλαδή τον ήρωα-καλό συνήθως όσο και τον ανταγωνιστή, δηλαδή τον κακό-μοχθηρό της ταινίας ταυτόχρονα. Ενώ η απόκτηση διπλού καθήκοντος σε αυτόν τον βαθμό απαιτεί πολλή δουλειά και ταλέντο, ηθοποιοί όπως ο Mike Myers και η Kristen Wiig το έχουν επιχειρήσει και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα ταινιών του Χόλυγουντ, όπου ο ηθοποιός είχε διπλό καθήκον:

1)Mike Mayers στην σειρά ”Austin Powers”

Ηθοποιός: Mike Myers.

Ο Ήρωας: Ο Όστιν Πάουερς είναι ένας υπερκατάσκοπος από τη δεκαετία του 1960 που έχει παγώσει κρυογονικά και ξύπνησε τη δεκαετία του ’90 για να πολεμήσει την επιστροφή του Dr.Evil. Ο Πάουερς μιλάει με παχιά βρετανική προφορά και είναι κάτι σαν ηλίθιος, έχει ένα πυκνό κεφάλι με καστανά μαλλιά και φορέματα με φωτεινά κοστούμια που ήταν προφανώς κομψά και στυλάτα στην χρονική περίοδο στην οποία ζούσε τότε.

Ο Κακός: Ο Dr. Evil είναι ένας υπερ-κακός, επίσης από τη δεκαετία του 1960, που προσπαθεί να σπείρει τον όλεθρο στον σύγχρονο κόσμο (ή, τουλάχιστον, ήταν σύγχρονος όταν κυκλοφόρησε η ταινία το 1997). Το κύριο κοινό πράγμα που έχουν ο ήρωας και ο κακός είναι ότι είναι και οι δύο ηλίθιοι. Αλλά σωματικά, απέχουν αρκετά, καθώς ο Dr. Evil ντύνεται με γκρι κοστούμι και έχει φαλακρό κεφάλι, είναι επιρρεπής σε ανόητους τρόπους και συχνά επιτίθεται στους γύρω του.

2)Hugh Jackman στην ταινία ‘Logan’

Ηθοποιός: Hugh Jackman

Ο Ήρωας: Ο Χιου Τζάκμαν είναι γνωστός για την ερμηνεία του υπερήρωα Wolverine σε όλες τις ταινίες X-Men. Στο Logan επαναλαμβάνει τον ρόλο, αλλά σε μια πολύ διαφορετική περίοδο στη ζωή του χαρακτήρα. Ο Λόγκαν έχει εγκαταλείψει εντελώς το να είναι ήρωας στην ταινία και αντ’ αυτού ξοδεύει το χρόνο του φροντίζοντας τον Τσαρλς Ξαβιέ και το να μην έχει άλλα τυχαία καταστροφικά ξεσπάσματα.

ο Κακός: Ο X-24 είναι ένας κλώνος του Logan. Ως νέος κλώνος, ο X-24 είναι πολύ νεότερος και με παντελή έλλειψη ηθικής, επομένως και ισχυρότερος από τον Logan. Ο Τζάκμαν αρχικά ήταν δύσπιστος σχετικά με το να παίξει τον X-24, αλλά στο τέλος, συμφώνησε και εκτίμησε πώς ήταν η «εξωτερίκευση» της ζωώδους οργής μέσα στο Wolverine. Ο Jackman μίλησε επίσης για το πώς διαφοροποιούσε τους δύο χαρακτήρες και μίλησε για τις λεπτές φυσικές διαφορές – για παράδειγμα, πώς άλλαξε τη γέφυρα της μύτης του για να παίξει το X-24.

3)Peter Sellers στην ταινία ‘Dr. Strangelove’

Ηθοποιός: Peter Sellers

Ο Ήρωας: Ο Group Captain Lionel Mandrake είναι ένας από τους μόνους ανθρώπους που στέκονται εμπόδιο στον Στρατηγό Ripper που προσπαθεί να πυροβολήσει τη Ρωσία. Ο Mandrake είναι ένας Βρετανός αξιωματικός που λειτουργεί υπό την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ως μέρος ανταλλαγής αξιωματικών, και όσο είναι με τους Αμερικανούς, σίγουρα λαμβάνει περισσότερα από όσα είχε παζαρέψει. Με κάποιον τρόπο, όμως, όντας αντιμέτωπος με το τέλος του κόσμου καταφέρνει να παραμείνει ήρεμος και σχεδόν σώζει τη μέρα.

Ο Κακός: Ο Δρ Strangelove είναι ένας πρώην επιστήμονας του Τρίτου Ράιχ που χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι και αυτή τη στιγμή εργάζεται για τους Αμερικανούς. Ως επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου έxει και την τυφλή του εμπιστοσύνη κατά τη διάρκεια της πυρηνικής κρίσης. Χρησιμοποιεί λοιπόν την πλατφόρμα του για να παρουσιάσει το σχέδιό του να πάει στην παρανομία και να επανεκκινήσει την κοινωνία με μια επιλεγμένη ομάδα ελίτ. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου του στην οθόνη, ο Strangelove πρέπει να παλεύει με το μηχανικό του χέρι που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ της προσπάθειας να τον πνίξει και της προσπάθειας να αποδώσει ναζιστικούς χαιρετισμούς.

4)Leonardo DiCaprio στην ταινία ‘The Man in the Iron Mask’

Ηθοποιός:Leonardo Di Caprio

Ο Ήρωας: Ο Philippe είναι ένας πρίγκιπας που εξορίζεται από τη γέννησή του για να ζήσει στην ύπαιθρο, ώστε να μην μεγαλώσει ανταγωνιζόμενος τον αδερφό του. Μετά το θάνατο του πατέρα του συλλαμβάνεται από τον αδελφό του, φυλακίζεται και αναγκάζεται να φορέσει μια σιδερένια μάσκα για να κρύψει την ταυτότητά του.

Ο κακός: Ο Λουδοβίκος είναι ο δίδυμος αδερφός του Φιλίππου και του βασιλιά της Γαλλίας. Είναι αδίστακτος και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να πάρει αυτό που θέλει.

5)Tom Hardy στην ταινία ‘Venom’

Ηθοποιός: Tom Hardy

Ο ήρωας: Ένας ερευνητής δημοσιογράφος ονόματι Eddie Brock.

Ο κακός: Το Venom είναι ένα ον που δένεται και συμβιώνει με τον Brock. Έχει το δικό του μυαλό και μπορεί να μιλήσει στον Brock και να πάρει τον έλεγχο του σώματός του. Η φωνή του Venom είναι βαθιά, τραχιά και λίγο τρομακτική. Σε αντίθεση με τον Brock, αφού αρχίζει να φρικάρει ύστερα από το αρχικό δέσιμο, ο Venom είναι πολύ σίγουρος για τον εαυτό του και είναι δύσκολο να τρομάξει. Ο Hardy δήλωσε ότι ο διπλός ρόλος και οι διαφορές μεταξύ χαρακτήρων είναι οι κύριοι λόγοι που συμφώνησε να δουλέψει στο Venom.

6)Benedict Cumberbatch στην ταινία ‘Doctor Strange”

Ηθοποιός:Benedict Cumberbatch

Ο ήρωας: Ο Stephen Strange είναι ένας χειρούργος που χάνει την ικανότητα να χειρουργεί εξαιτίας μίας ατυχίας και αφιερώνει τη ζωή του για να πάρει πίσω τη ικανότητα-χρήση των χεριών του. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, συναντά έναν μυστικιστή που είναι γνωστός ως η Αρχαία, και μέσω των διδασκαλιών της, μαθαίνει να εκμεταλλεύεται τις μαγικές ικανότητες, και τελικά γίνεται ο Ανώτατος Μάγος της Γης.

Ο κακός: Dormammu είναι μια οντότητα από τη Σκοτεινή Διάσταση που εκδηλώνεται στην ταινία ως ένα τεράστιο ασώματο κεφάλι στη μέση του διαστήματος. Ενώ το Dormammu είναι μια δημιουργία CGI, ο Cumberbatch έκανε την καταγραφή της κίνησης του προσώπου για τον χαρακτήρα και ηχογράφησε τη φωνή του (η οποία αναμειγνύεται με αυτή μερικών άλλων φωνητικών ηθοποιών για να πετύχει το τελικό αποτέλεσμα). Στην πραγματικότητα ήταν ιδέα του Cumberbatch να απεικονίσει τον χαρακτήρα, επειδή πίστευε ότι ο Ντορμάμου έπρεπε να είναι μια σκοτεινή αντανάκλαση του Strange.

7)Eddie Murphy στην ταινία ‘The Nutty Professor’

Ηθοποιός: Eddie Murphy

Ο Ήρωας: Ο Σέρμαν Κλουμπ είναι ένας τρελός καθηγητής, ευγενικός άνθρωπος που εργάζεται στο Wellman College και είναι λίγο συνειδητοποιημένος για το βάρος του. Ως μέρος της έρευνάς του δημιουργεί έναν ορό που επιτρέπει σε ένα άτομο να χάσει βάρος απίστευτα γρήγορα. Εκτός από το μέγεθός του, η χαρακτηριστική βαθιά φωνή του τον ξεχωρίζει από τον άλλο χαρακτήρα του Μέρφι στην ταινία.

The Villain: Αφού ο Klump παίρνει τον ορό για τον εαυτό του και χάνει εκατοντάδες κιλά, όχι μόνο γίνεται πιο αδύνατος, αλλά υιοθετεί μια εντελώς άλλη προσωπικότητα που ονομάζεται Buddy Love. Από σωματική άποψη, ο Μπάντι μοιάζει και μιλάει όπως ο Μέρφι. Ως χαρακτήρας όμως ο Μπάντι είναι ό,τι δεν είναι ο Κλουμπ, αλλά κυρίως με αρνητικούς τρόπους.

8)Lupita Nyong’o στην ταινία ‘Us’

Ηθοποιός: Lupita Nyong’o.

Ο ήρωας: Μια μητέρα με το όνομα Αδελαΐδα που επιστρέφει στον τόπο μιας τραυματικής εμπειρίας από το παρελθόν της, είναι μια κανονική και ευγενική γυναίκα που δεν ξεχωρίζει στο πλήθος.

Ο κακός: Ο δεμένος αντίστοιχος της Αδελαΐδας ονόματι Ρεντ. Το κόκκινο είναι μια εντελώς τρομακτική σκοτεινή αντανάκλαση της Αδελαΐδας που μιλάει με έναν πονεμένο ψίθυρο σαν να έχει χάσει τη φωνή της. Η Nyong’o βασίστηκε στον τρόπο που μιλάει ο χαρακτήρας της σε μια ιατρική κατάσταση γνωστή ως σπασμωδική δυσφωνία. Ο Τζόρνταν Πιλ είπε ότι όταν ο Νιόνγκο έπαιζε τον Ρεντ, “Ήταν τρομακτική. Δεν ήθελες να την κοιτάξεις στα μάτια”.

9)Lee Marvin στην ταινία ‘Cat Ballou’

Ηθοποιός: Lee Marvin

Ο Ήρωας: Η Kid Shelleen είναι ένας πρώην θρυλικός οπλοφόρος και νυν μεθυσμένος ηλίθιος. Τελικά, όμως, συγκεντρώνεται και επιστρέφει σε κατάσταση μάχης για να σώσει τον νέο του φίλο Cat Ballou.

Ο Κακός: Ο Tim Strawn είναι ένας μισθωτός που απειλεί τον πατέρα της Cat στην ταινία. Αν και φαίνεται σαν νεκρός δακτύλιος για να καταρρίψει τη Shelleen, μόλις η Shelleen επανέλθει σε φόρμα, ο Strawn χάνει σε μια μονομαχία μαζί του. Αργότερα αποκαλύφθηκε ο λόγος που οι δυο τους μοιάζουν τόσο πολύ είναι επειδή είναι αδέρφια, αν και αυτό το γεγονός δεν τους εμπόδισε να σκοτωθούν μεταξύ τους.

10)Kenneth Branagh στην ταινία ‘Dead Again’

Ηθοποιός: Kenneth Branagh

Ο Ήρωας: Ο Μάικ Τσερτς είναι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που αναλαμβάνει μια έρευνα που αφορά μια γυναίκα με αμνησία. Για να βρουν ενδείξεις, ο Μάικ και η γυναίκα αυτή πειραματίζονται με παλινδρόμηση της προηγούμενης ζωής και είναι σε θέση να ανακτήσουν αναμνήσεις από τον προηγούμενο εαυτό τους.

Ο Κακός: Ο Roman Strauss είναι ένας συνθέτης το 1949 που πιστεύεται ότι σκότωσε τη γυναίκα του. Πριν από τον θάνατο της συζύγου του, η ζωή του είναι ακόμα περίπλοκη, βλέποντας πώς έφυγε από τη Γερμανία από το Τρίτο Ράιχ για να γίνει συνθέτης στο Λος Άντζελες.

11)Jeff Bridges στην ταινία ‘Tron: Legacy’

Ηθοποιός: Τζεφ Μπρίτζες.

Ο Ήρωας: Ο Bridges επαναλαμβάνει τον ρόλο του ως προγραμματιστής λογισμικού. Ο Κέβιν γίνεται Διευθύνων Σύμβουλος της ENCOM μετά την πρώτη ταινία του Tron αλλά στη συνέχεια εξαφανίζεται για 20 χρόνια. Όπως αποδεικνύεται, ο Kevin πέρασε αυτόν τον χρόνο μέσα στο Grid εικονικής πραγματικότητας που είχε δημιουργήσει. Στην ταινία, ο γιος του Kevin τον ενώνει μέσα στο Grid και οι δυο τους πρέπει να συνεργαστούν για να βγουν έξω και να σταματήσουν τον Clu.

Ο Κακός: Το Clu είναι μια δημιουργία AI του Kevin που αναλαμβάνει τον έλεγχο του Grid. Πιστεύει ότι έχει δημιουργήσει τον τέλειο κόσμο και τώρα θέλει να ξεσπάσει στον πραγματικό κόσμο και να τον καθαρίσει επίσης. Μοιάζει ακριβώς με αυτόν, αλλά με μια νεότερη εκδοχή γιατί δεν έχει γεράσει από τη δημιουργία του.

12)Kristen Wiig στην ταινία ‘Barb and Star Go to Vista Del Mar’

Ηθοποιός: Kristen Wiig.

Ο ήρωας: Η Star είναι μια μεσήλικη γυναίκα που πηγαίνει ένα ταξίδι στη Vista Del Mar με τον καλύτερό της φίλο, Barb. Είναι ένας αμυδρός και πολύ χαρούμενος κάτοικος της Νεμπράσκας που θέλει να διασκεδάσει και ενδεχομένως να βρει αγάπη στις διακοπές.

Ο κακός: Η Sharon Gordon Fisherman είναι ένας σουπερ-κακός χαρακτήρας. Ενώ η Star δεν θέλει τίποτα άλλο από το να χαλαρώσει στις διακοπές, η Fisherman θέλει να εξαπολύσει ένα σμήνος από κουνούπια δολοφόνους στους κατοίκους της Vista Del Mar. Η Wiig έρχεται τόσο κοντά στον ρόλο της Fisherman σε τέτοιο βαθμό που το δοκιμαστικό κοινό της ταινίας δεν το είχε συνειδητοποιήσει καν ότι ήταν αυτή.

Recommended For You