Μυρμήγκια ανιχνεύουν τον καρκίνο

Τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος στρέφεται στο ζωικό βασίλειο, σε μια προσπάθεια να εντοπίζονται εύκολα, γρήγορα και με ανώδυνο τρόπο διάφορες ασθένειες.

Οι σκύλοι έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να οσμίζονται τον καρκίνο, τον διαβήτη, την ελονοσία και εσχάτως τον κορονοϊό. Όμως, επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) κάνουν λόγο για ένα πραγματικά απρόσμενο ον που μπορεί να… μυρίσει τον καρκίνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τέτοιου είδους διαγνώσεις.

Πρόκειται για το Formica Fusca, ένα είδος μαύρου μυρμηγκιού που ζει σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, στην Αφρική και σε περιοχές της Νότιας Ασίας. Στα πειράματα που έκαναν οι ερευνητές διαπιστώθηκε ότι το μυρμήγκι αυτό μπορεί να διακρίνει τα υγιή από τα καρκινικά κύτταρα μέσω της όσφρησής του. Στα πειράματα πήραν μέρος 36 μυρμήγκια, τα οποία εκπαιδεύθηκαν στον εντοπισμό οργανικών ενώσεων που εκπέμπουν τα καρκινικά κύτταρα.

Στη συνέχεια τα μυρμήγκια κλήθηκαν να εντοπίσουν αυτές τις οργανικές ενώσεις. Κάθε φορά που επιτύγχαναν στην αποστολή τους ανταμείβονταν με τροφή. Στο άρθρο τους στην επιθεώρηση «iScience» οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρέπει να γίνουν και άλλες κλινικές δοκιμές πριν τα μυρμήγκια αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία για διαγνώσεις.

Πάντως οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό τα μυρμήγκια να είναι πιο αποτελεσματικά από τους σκύλους στον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων στους ανθρώπους. Όπως υποστηρίζουν, τα μυρμήγκια και γενικότερα η εκπαίδευση εντόμων στον εντοπισμό ασθενειών είναι ταχύτερη, σημαντικά χαμηλότερου κόστους και εξίσου, αν όχι περισσότερο ακριβής από την αντίστοιχη εκπαίδευση των σκύλων, άρα μπορούν τα μυρμήγκια να αποτελέσουν τη βασική επιλογή για διάγνωση του καρκίνου.

{https://www.paron.gr/}

Recommended For You