28η Οκτωβρίου: Η Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης ανοιχτά για το κοινό

Την Παρασκευή, την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να επισκεφτεί την Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας – Ρέντη, που θα είναι ανοιχτά στην επέτειο. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι από τις 10:00 έως τη 13:00.

Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας – Ρέντη, που θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του την 28η Οκτωβρίου, φιλοξενείται πλήθος ιστορικών κειμηλίων, πολεμικών τεκμηρίων και αρχειακού υλικού, ψηφίδες που ανασυνθέτουν την ηρωική περίοδο 1941-1944.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει τη σημαία του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, δείγματα στρατιωτικής εξάρτησης και οπλισμού των ανταρτών του ΕΛΑΣ, στρατιωτικό υλικό, φωτογραφίες αγωνιστών και ηγετικών μορφών της αντίστασης, φωτογραφικό υλικό του ΕΛΑΝ, σπάνια χαρτογραφικά δεδομένα, εφημερίδες της εποχής και του αντιστασιακού Τύπου, παρτιτούρες τραγουδιών της Αντίστασης, κείμενα που αποτυπώνουν τους συνδικαλιστικούς αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις της εποχής, το καταστατικό της ΕΠΟΝ, πολύγραφο, κούκλες από το κουκλοθέατρο του βουνού.

Το Μουσείο κοσμούν, επίσης, καλλιτεχνικές φωτογραφίες για την Αντίσταση του Σπύρου Μελετζή.

Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς

Στη Μάντρα του παλιού ταπητουργείου, όπου τον Αύγουστο του 1944 Γερμανοί κατακτητές και ντόπιοι συνεργάτες τους μετέφεραν και εκτέλεσαν δεκάδες Έλληνες πατριώτες που συνέλαβαν στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, και έμεινε γνωστή ως «Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς».

Ο επισκέπτης μπορεί να δει την ιστορική Πορτάρα, τη διατηρητέα ξύλινη πόρτα από την οποία πέρασαν οι προς εκτέλεση αγωνιστές, τον χώρο των αργαλειών του παλιού υφαντουργείου στον οποίο έγιναν οι εκτελέσεις, τα αποτυπώματα από εξοστρακισμένες σφαίρες στους τοίχους, τις φωτογραφίες και τα ονόματα των εκτελεσμένων από τη Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς, τα γλυπτά που φιλοτέχνησαν για το μνημείο ο Μιχάλης Κάσσης και ο Μιχάλης Παπαδάκης, ιστορικά τεκμήρια της Κατοχής, δείγματα του γερμανικού οπλοστασίου και καλλιτεχνικές φωτογραφίες αγωνιστών της Αντίστασης.

Και στους δυο χώρους πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων, που περιλαμβάνουν αφήγηση ιστορικού, ξενάγηση και προβολή ντοκιμαντέρ. Διοργανώνονται, επίσης, εκδηλώσεις ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

 

Πηγή

Recommended For You