Τί συμβολίζει κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας;

 

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων και τελειώνει το μεγάλο Σάββατο. Ονομάζεται Μεγάλη καθώς έχουν συντελεστεί από τα σημαντικότερα γεγονότα της Χριστιανοσύνης με αποκορύφωμα την Ανάσταση του Χριστού.

Η Εκκλησία για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας, π.χ. την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας.

Κυριακή των Βαΐων

Την Κυριακή πριν το Πάσχα, πραγματοποιείται η ακολουθία του Νυμφίου. Τα τροπάρια που ψέλνονται είναι το “Ιδού ο Νυμφίος έρχεται” και το “Τον Νυμφώνα σου βλέπω”. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου οι Ιουδαίοι Tον υποδέχθηκαν κρατώντας βάγια, δηλαδή κλάδους φοινίκων και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους.

Μεγάλη Δευτέρα

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ’ ένα του λόγο.

Μεγάλη Τρίτη

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων και στην παραβολή των δέκα παρθένων. Αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων και στην παραβολή των Ταλάντων.

Μεγάλη Τετάρτη

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο. Ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή.

Μεγάλη Πέμπτη

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, η προσευχή στην Γεσθημανή, η προδοσία του Ιούδα, η σύλληψη του Ιησού, η ανάκριση από τον Άννα, η άρνηση του Πέτρου και η καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα.

Μεγάλη Παρασκευή

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ. Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η “Ακολουθία των Παθών”.

Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση του Χριστού.

Φωτό από: Word On Fire

{https://www.tsemperlidou.gr/}

Recommended For You