Bloomberg: Σύγχυση και προβληματισμός για τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα πάνω από ΗΠΑ-Καναδά

Ο αμερικανικός στρατός δεν είχε καταρρίψει ποτέ αντικείμενο στον αμερικανικό εναέριο χώρο πριν καταστρέψει ένα κινεζικό αερόστατο στα ανοικτά της Νότιας Καρολίνας την περασμένη εβδομάδα. Πλέον οι καταρρίψεις γίνονται ένα σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Το ξαφνικό κύμα αμερικανικών αεροσκαφών να πλήττουν άγνωστα αντικείμενα μυστηριώδους προέλευσης στους αιθέρες έχει προκαλέσει τόση σύγχυση -ακόμη και πανικό- που αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν ερωτήματα για το θέμα την Κυριακή το βράδυ. Ένας δημοσιογράφος ρώτησε ακόμη και αν ήταν δυνατόν τα αντικείμενα που έγιναν στόχοι να στάλθηκαν από εξωγήινους.

“Δεν αποκλείω τίποτα αυτή τη στιγμή”, είπε ο στρατηγός Γκλεν Βαν Χερκ, διοικητής της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής.

Στην πραγματικότητα, η απάντηση είναι μάλλον πιο “γήινη”. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άρχισαν να παρακολουθούν πιο προσεκτικά τους ουρανούς τις ημέρες αφότου το φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο διέσχισε τον εναέριο χώρο πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ, προκαλώντας τόσο σάλο στη χώρα όσο και νέο γύρο εντάσεων με την Κίνα. Αυτό οδήγησε σε καταρρίψεις μικρότερων αντικειμένων πάνω από την Αλάσκα την Παρασκευή, τον βόρειο Καναδά το Σάββατο και το Μίσιγκαν την Κυριακή.

“Ελέγξαμε πιο προσεκτικά τον εναέριο χώρο μας σε αυτά τα υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ραντάρ μας, κάτι που μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να εξηγήσει την αύξηση των αντικειμένων που εντοπίσαμε την περασμένη εβδομάδα”, είπε στους δημοσιογράφους η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μελίσα Ντάλτον.

Ενώ κάθε περιστατικό μπορεί να έχει μια λογική εξήγηση, τα ερωτήματα παραμένουν για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Το πιο άμεσο: Θα απογειώνει το Πεντάγωνο μαχητικά αεροσκάφη κάθε φορά που εντοπίζει κάποιο νέο αντικείμενο – είτε είναι μετεωρολογικό μπαλόνι, το μίνι αεροσκάφος ενός χομπίστα ή ένα drone – εάν δυνητικά απειλεί την πολιτική αεροπορία ή παρασύρεται κοντά σε έναν από τους πολλούς στρατιωτικούς χώρους που είναι διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα;

Οι δύο αξιωματούχοι στην τηλεδιάσκεψη του Πενταγώνου με τους δημοσιογράφους δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση, με τον VanHerck να κάνει λόγο για “πολιτική απόφαση”. Ο Dalton αναγνώρισε ότι ερευνητές και εταιρείες στέλνουν σε πτήσεις πολλές συσκευές “για σκοπούς που δεν είναι κακόβουλοι, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης έρευνας”.

Η αδυναμία των Αμερικανών αξιωματούχων να πουν οτιδήποτε σχετικά με τις πηγές των τριών τελευταίων καταρριφθέντων αντικειμένων έχει γεννήσει θεωρίες ότι θα μπορούσαν να είναι μπαλόνια που μεταδίδουν σήματα στην Κίνα ή τη Ρωσία, εξωγήινα αντικείμενα ή απλώς αερομεταφερόμενα σκουπίδια.

Μια πιθανότητα είναι τα αντικείμενα να ήταν κόμβοι σε μια μεγαλύτερη επιχείρηση κατασκοπείας που δεν ανιχνεύτηκαν προτού βελτιστοποιηθούν τα ραντάρ και άλλοι αισθητήρες των ΗΠΑ για να ανιχνεύουν ιπτάμενα αντικείμενα αργής πτήσης πάνω από τα 50.000 έως 60.000 πόδια, ανέφερε ο Charlie Moore, απόστρατος υποστράτηγος και πρώην υποδιευθυντής επιχειρήσεων στο Norad, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

“Δεδομένου ότι είδαμε την ανάπτυξη αυτών των μπαλονιών τα τελευταία δύο χρόνια, έπρεπε να επιστρέψουμε και να εξετάσουμε όλες τις πηγές και τις μεθόδους που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να ανιχνεύσουμε την εκτόξευσή τους, να παρακολουθήσουμε την κίνησή τους και προφανώς να είμαστε σε θέση να τα παρακολουθήσουμε καθώς πλησιάζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά”, είπε.

Ο αυξανόμενος αριθμός περιστατικών εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την κατεύθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ειδικά τώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι σε υπερεγρήγορση για την απειλή την οποία, σύμφωνα με την ίδια, αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόγραμμα επιτήρησης που υποστηρίζεται από τον κινεζικό στρατό και εκτείνεται σε περισσότερες από 40 χώρες – ισχυρισμός τον οποίο απέρριψε το Πεκίνο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν δεκάδες ξένους διπλωμάτες για το θέμα την περασμένη εβδομάδα και λένε ότι θα μάθουν περισσότερα μόλις ανακτήσουν τα συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού, του οποίου το ωφέλιμο φορτίο εντοπίστηκε – αλλά δεν ανασύρθηκε – σε περίπου 15 μέτρα βάθος ανοικτά της Myrtle Beach της Νότιας Καρολίνας. Τα συνεργεία έρευνας των ΗΠΑ και του Καναδά εξακολουθούν επίσης να αναζητούν τα άλλα τρία αντικείμενα τα οποία καταρρίφθηκαν.

Τα επεισόδια έχουν δημιουργήσει ένα νέο κύμα κομματικών διαφωνιών, με τους Ρεπουμπλικανούς να υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε να είχε καταρρίψει το κινεζικό αερόστατο όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά πάνω από την Αλάσκα αντί να το αφήσει να πετάξει πάνω από όλη τη χώρα. Αυτό ενέτεινε στην ανησυχία στην Ουάσιγκτον σχετικά με την πιθανή απειλή που θέτει η Κίνα, η οποία κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι κατέρριψαν αυτό που λένε ότι ήταν απλώς ένα μετεωρολογικό μπαλόνι το οποίο ξέφυγε της πορείας του.

Την Κυριακή, το κινεζικό ειδησεογραφικό δίκτυο The Paper ανέφερε ότι η Κίνα ετοιμαζόταν να καταρρίψει ένα άγνωστης προέλευσης αντικείμενο το οποίο πετούσε πάνω από τα κινεζικά χωρικά ύδατα κοντά στο λιμάνι της πόλης Qingdao.

Πηγή: capital.gr

Recommended For You