Frank J. Atwood: Εκτελείται ο θανατοποινίτης που αλληλογραφούσε με το Μητροπολίτη Ναύπακτου

Ζήτησε τη βοήθεια του Έλληνα ιεράρχη προκειμένου να διανύσει με το κεφάλι ψηλά τα τελευταία μέτρα του στο «Πράσινο μίλι». Είναι καταδικασμένος για ένα έγκλημα που μέχρι σήμερα υποστηρίζει ότι δεν διέπραξε.

Στις 08 Ιουνιου οριστικά  θα εκτελεστεί ο θανατοποινίτης  Αντώνιος (Frank Jarvis Atwood) στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Ο Frank J. Atwood καταδικάστηκε σε θάνατο για  απαγωγή, βιασμό και δολοφονία ενός 8χρονου κοριτσιού) το 1985 και κρατείται σε Φυλακές Υψίστης Ασφαλεάς στις ΗΠΑ. “Σας λέω από τα βάθη της καρδιάς μου ότι είμαι αθώος του εγκλήματος” διατρανώνει ο ίδιος.

Ο Αντώνιος μετράει αντίστροφα για το προδιαγεγραμμένο τέλος της ζωής του και κλήθηκε να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο της θανάτωσης του, είτε με θανατηφόρο ένεση είτε με κυάνιο σε θάλαμο αερίων.

«Είμαι καταδικασμένος να πεθάνω για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα, αλλά θα αφήσω τα στοιχεία που υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες και τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι δικηγόροι μου, να μιλήσουν για την αθωότητά μου», είπε στην τελευταία του συγκλονιστική δήλωση ο Φρανκ Τζάρβις Άτγουντ, που μετρά πλέον τις τελευταίες μέρες του ως τον θάνατο.

Δηλώνει αθώος ως το τέλος

Ο βαπτισμένος ορθόδοξος χριστιανός – Αντώνιος κατηγορείται για ένα έγκλημα που με όλη του την ψυχή, άλλα και την ίδια του τη μετανοημένη ζωή διακηρύττει πως δεν έπραξε. Την απαγωγή και δολοφονία ενός οκτάχρονου κοριτσιού, το 1984. Λόγω του φορτωμένου ποινικού μητρώου, των καταχρήσεων και της διεφθαρμένης νεανικής ζωής του Φρανκ Άτγουντ, η στοχοποίηση του από τις αρχές έγινε μονόδρομος, αν και υπήρχαν μαρτυρίες για άλλον ύποπτο που εθεάθη μαζί με το κοριτσάκι.

Τα προηγούμενα εγκλήματα του Φρανκ έγιναν βαρίδια μεροληπτικής κρίσης, και με βάση κάποια στοιχεία που εύκολα μπορούσαν να αποδοθούν σε συμπτώσεις, οι εισαγγελείς προχώρησαν στις κατηγορίες για απαγωγή και δολοφονία.

Ούτε οι δεκάδες χιλιάδες υπογραφές για να του δοθεί χάρη, ούτε οι πολυετείς δικαστικοί αγώνες, ούτε η παράθεση σοβαρών στοιχείων και μαρτυριών, ούτε ο αγώνας οργανώσεων κατά της θανατικής καταδίκης, δεν μπόρεσε να κάμψει το άκαμπτο νομικό σύστημα της Πολιτείας της Αριζόνα. Μετά από πλήθος εφέσεων, η τελική απόφαση ελήφθη και είναι εις θάνατον.

Ο 65χρονος Ατγουντ που καταδικάστηκε  το 1987 για την απαγωγή και τη δολοφονία της 8χρονης Βίκι Λιν Χόσκινσον στο Τούσον της Αριζόνα μετράει αντίστροφα για το προδιαγεγραμμένο τέλος της ζωής του και κλήθηκε να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο της θανάτωσης του, είτε με θανατηφόρο ένεση είτε με κυάνιο σε θάλαμο αερίων.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Αριζόνας, μετά από πολύωρη ακρόαση, την Τρίτη, 24/5/2022, αρνήθηκε ομόφωνα να εισηγηθεί την μετατροπή της ποινής σε αναστολή ή χάρη, στο αίτημα του Αντωνίου (Φρανκ Άτγουντ).

Στο α΄ μέρος της ακρόασης μίλησε η σύζυγός του Σάρρα (Ραχήλ), ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγ. Αντωνίου Αριζόνας αρχιμ. Παΐσιος, ο δικηγόρος του, κ.ά. Στο β΄ μέρος μίλησαν οι συγγενείς και οι δικηγόροι της οικογένειας του κοριτσιού.

Το χρονικό, η εκκλησία και ο Μητροπολίτης Αθανάσιος στη ζωή του

Τον Σεπτέμβριο του 1984, ο Φρανκ Τζάρβις Ατγουντ βρισκόταν σε μια γειτονιά του Τούσον όταν ένα μικρό κορίτσι εξαφανίστηκε καθώς πήγαινε με το ποδηλατάκι της για να ταχυδρομήσει μια κάρτα γενεθλίων. Στις 11 Απριλίου του 1985 σχεδόν εφτά μήνες από την εξαφάνιση, ο σκελετός της μικρής βρέθηκε σε έρημο έξω από την πόλη της Τουσόν. Τότε οι εισαγγελείς με βάση κάποια στοιχεία και χρώμα από το ροζ ποδήλατο της μικρής Βίκι στο αυτοκίνητο του Ατγουντ, προχώρησαν στη σύλληψή του με τις κατηγορίες της απαγωγής και δολοφονίας.

Το βεβαρημένο ποινικό του μητρώο για υποθέσεις παιδοφιλίας και απαγωγής ανηλίκου τον έκανε εύκολο στόχο για τις αρχές, αν και υπήρχε ένας άλλος ύποπτος που εθεάθη με το θύμα σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες, ώρες αφότου ο Φρανκ υποτίθεται ότι είχε απαγάγει το μικρό κορίτσι.

Τα προηγούμενα εγκλήματα του Φρανκ για τα οποία είχε φυλακιστεί τον έφερναν στις Αρχές ως τον πιο πιθανό ύποπτο και οι ενδείξεις τον έκαναν εύκολο στόχο.

Η μοίρα του είχε ήδη προδιαγραφεί και ο Φρανκ Ατγουντ που δεν έπαψε ποτέ να δηλώνει αθώος για αυτό το έγκλημα, καταδικάστηκε σε θάνατο και μπήκε από τότε στη λίστα των υπό εκτέλεση καταδίκων. Έχοντας ήδη 35 χρόνια στη φυλακή μετράει πλέον αντίστροφα τα λίγα εικοσιτετράωρα που του μένουν μέχρι την 8η Ιουνίου. Την προδιαγεγραμμένη από την ανθρώπινη δικαιοσύνη τελευταία ημέρα της ζωής του.

Όλα αυτά τα χρόνια στη φυλακή ο Φρανκ σπούδασε νομική και θεολογία, ώσπου μια μέρα μέσα από τα βιβλία που διάβαζε ανακάλυψε τυχαία την ύπαρξη του σημερινού Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου, ο οποίος τότε ήταν ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά στην Κύπρο.

Μεταξύ τους αναπτύχθηκε πνευματική σχέση με τον Κύπριο ιεράρχη να έχει επισκεφθεί δυο φορές τον αμερικανό κατάδικο, ενώ όπως ο ίδιος αφηγείται, σε ένα ακόμη ταξίδι του πέρυσι στην Αμερική δεν του επέτρεψαν να δει τον Ατγουντ για 3η φορά.

Ο Φράνκ Ατγουντ βαφτίστηκε χριστιανός και έλαβε το όνομα Αντώνιος. Με τη βοήθεια και του γέροντος Εφραίμ στην έρημο της Αριζόνας βρήκε «το φως στην ψυχή του» όπως γράφει και στο βιβλίο για την προσωπική του ιστορία που προλογίζει ο Μητροπολίτης Λεμεσού «Φως μέσα από τα κάγκελα» (Εκδόσεις Πολιτεία). Το ίδιο συνέβη και στη Ραχήλ, μια άγνωστη κοπέλα που συγκινημένη από την ιστορία του, θέλησε να τον στηρίξει. Βαφτίστηκε και εκείνη ορθόδοξη χριστιανή, ονομάστηκε Σάρα και παντρεύτηκε τον μελλοθάνατο Αντώνιο -Φρανκ Ατγουντ.

Η εκτέλεση του Άτγουντ είναι προγραμματισμένη για τις 8 Ιουνίου 2022.

Έχει μέχρι τις 19 Μαΐου το δικαίωμα να επιλέξει τη μέθοδο εκτέλεσης του ανάμεσα στον θάλαμο αερίων ή τη θανατηφόρα ένεση. Αν δεν επιλέξει, τότε η Πολιτεία θα προχωρήσει στην εκτέλεσή του με τη μέθοδο της ένεσης.

Οι δικηγόροι του Aτγουντ έχουν υποστηρίξει ότι η πολιτεία οφείλει να παράσχει πληροφορίες που να διασφαλίζουν του ότι τα υλικά που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για την εκτέλεση του Aτγουντ θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Άτγουντ, Τζόζεφ Πέρκοβιτς, είπε ότι η Σωφρονιστικές Αρχές παρουσιάζουν «ψεύτικες επιλογές» στον κατάδικο.

Ο Πέρκοβιτς είπε ότι το δέσιμο του Άτγουντ σε ένα τραπέζι σε ύπτια θέση για τη θανατηφόρα ένεση θα του προκαλούσε «μέγιστη ένταση του πόνου» λόγω μιας σοβαρής πάθησης της σπονδυλικής στήλης (λόγω της οποίας μετακινείται με αναπηρικό καροτσάκι) ενώ το αέριο  κυανίου που το Τμήμα Σωφρονισμού θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο θάλαμο αερίων θα  προσέθετε οδύνη στον ήδη βασανιστικό πόνο και την ταλαιπωρία του.

«Υποδεικνύοντας το κυανιούχο αέριο, ως τρόπο εκτέλεσης το Τμήμα Σωφρονισμού  αναγκάζει κυνικά τον κ. Άτγουντ να αποδεχθεί το βασανιστήριο μιας θανατηφόρας ένεσης, παίζοντας με την εκδοχή της ζοφερής μοίρας που είχε ο τελευταίος κατάδικος  που υποβλήθηκε σε αυτή τη μέθοδο στην Αριζόνα», είπε ο Πέρκοβιτς. «Εάν η αρμόδια αρχή   αποτυγχάνει να αναθεωρήσει τις διαδικασίες της για την παροχή μιας συνταγματικής μορφής θανατηφόρου αερίου, τότε ο νόμος της Αριζόνα θα πρέπει να αναθεωρηθεί για να επιτρέψει την εκτέλεση με εκτελεστικό απόσπασμα, μια απλή και φθηνή μέθοδος που χρησιμοποιείται από την εφεύρεση των πυροβόλων όπλων».

Η τελευταία εκτέλεση που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτεία της Αριζόνα ήταν το 2014 όταν εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση ο Τζόσεφ Γουντ. Η συγκεκριμένη εκτέλεση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων δεδομένου ότι η φρικτή διαδικασία διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες με τον κατάδικο να υποφέρει πριν καταλήξει βασανιστικά με σπασμούς. Από τότε σταμάτησαν οι εκτελέσεις των μελλοθανάτων που βρίσκονται στη λίστα.

Ο Άτγουντ θα είναι ο δεύτερος θανατοποινίτης που θα εκτελεστεί στην Αριζόνα μέσα σε δύο μήνες. Έχει προηγηθεί η εκτέλεση του Κλάρενς Ντίξον στις 11 Μαΐου, το αίτημά για επιείκεια του οποίου απορρίφθηκε. Ο 65χρονος Ντίξον καταδικάστηκε το 2008 μετά από τεστ DNA για τη δολοφονία το 1978  της Ντιάνα Μπόουντιαν μιας 21χρονης φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Η ημέρα που θα εκτελεστεί θα είναι η έναρξη ενός καινούργιου κεφαλαίου στη ζωή μου. Ενός κεφαλαίου στο οποίο εκείνος δεν θα βρίσκεται πια μέσα» δήλωσε με ανακούφιση η μητέρα της 8χρονης Βίκι, Ντέμπι Κάρλσον, όταν ενημερώθηκε για την απόφαση της εκτέλεσης. «Δικαιοσύνη που καθυστερεί είναι δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται», είπε ενώ πρόσθεσε πως μόνο ο Θεός μπορεί να την κρίνει για την επιθυμία της να εκτελεστεί μετά από τόσα χρόνια ο Φρανκ Άτγουντ.

Δείτε το βίντεο με την τελευταία δήλωση του:

 

Με πληροφορίες από ekklisiaonline.gr, offsite.com.cy, orthodoxianewsagency.gr, sporttime.gr*, cyprustimes.com, ertnews.gr

* Άρθρα από Sport Time:

Recommended For You