Ξεπέρνα την αναβλητικότητα… Στα αλήθεια αυτή τη φορά.

Photo creation by Randy Tarampi

Φοβερή θα χαρακτήριζα την γειτονιά της κοινωνίας μας. Τεράστια γειτονιά, μα τόσο όμοιοι οι κάτοικοι της που το μέγεθος της χωράει σε ένα σπιρτόκουτο. Όλοι έχουν έντονες ιδέες και μεγάλες προσδοκίες και υπόσχονται στον εαυτό τους, πως από αύριο θα ξεκινήσουν με ζήλο να ανεβαίνουν την σκάλα προς την επιτυχία. Το τι συμβαίνει στο ενδιάμεσο είναι το ζουμί.

Ξύπνησα σήμερα το πρωί και είπα θέλω να αδυνατίσω, έχω πάρει αρκετά κιλά, θα υποθέσω λόγω στεναχώριας. Έκατσα κι έφτιαξα ένα διατροφικό πρόγραμμα, καθόλου αυστηρό ίσα-ίσα να μπω στην ιδέα, σχεδίασα και μια διαδρομή για περπάτημα ώστε να την κάνω τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Θεώρησα ότι είναι μια ήπια αρχή για να ξανά πάρω τον έλεγχο του εαυτού μου πίσω. Σκέφτηκα τα πάντα για να είμαι έτοιμος αύριο. Όταν ήρθε το αύριο, γύρισα από την δουλειά κουρασμένος, έφτιαξα κάτι πρόχειρο να φάω εκτός του διατροφικού προγράμματος γιατί το αξίζω. Είχα μια κουραστική ημέρα γιατί να βασανίσω τον εαυτό μου. Έβαλα και την αγαπημένη μου σειρά και η ημέρα μου πέρασε μπροστά από το γραφείο μου στον υπολογιστή. ”Φοβερή ημέρα ικανοποιητική”.

Είπα ένα ψέμα, αυτό δεν έγινε σήμερα το πρωί. Πρώτη φορά το είπα με ατσάλινη πειθώ προς τον εαυτό έναν χρόνο πριν. Έκτοτε το λέω κάθε μήνα με ακόμα μεγαλύτερη πειθώ περιμένοντας κάποια στιγμή να πείσω τον Εαυτό. Ίσως για να το κάνω να χρειάζομαι ένα κίνητρο, ίσως μια καλύτερη δουλειά, έναν νέο έρωτα ή γενικά μια καλύτερη εικόνα του εαυτού μου.

Η απάντηση είναι μπροστά μου και την βλέπω κατάματα, αλλά ο πίθηκος μέσα μου είναι μεγαλύτερος από την λογική μου. Κίνητρο μου πρέπει να είμαι εγώ. Ίσως τώρα που τα γράφω να το καταλάβω καλύτερα.

Μαντέψτε. Αυτό το κείμενο όμως δεν αφορά μόνο εμένα, αφορά όλους. Δεν αναφέρεται μόνο σε αυτούς που έχουν παραπάνω κιλά, αλλά και σε εκείνους που θέλουν να ζητήσουν προαγωγή στη δουλειά τους ή να ζητήσουν σε ραντεβού τον άνθρωπο που κάνει την καρδιά τους να περνάει τεστ κοπώσεως κάθε φορά που απλά τον σκέφτονται και άλλα τόσα παραδείγματα.

Σκέφτομαι τώρα. Δεν θέλω να σας πω, πιστέψτε στον εαυτό σας και όλα είναι δυνατά ή βάλτε μικρούς στόχους για να ολοκληρώσετε έναν μεγαλύτερο, όχι γιατί είναι ψευδείς αυτές οι προτάσεις αλλά γιατί είναι οι συνηθισμένες φράσεις που ακούμε από τον καθένα χωρίς να καταλαβαίνει την πραγματική μας ανάγκη. Θέλω να σας πω κάτι που δεν θα ακούσετε από τον φίλο σας ή από τον περιπτερά σας. Θα σας πω την αλήθεια όπως την νιώθω εγώ.

Όταν πας για τα εβδομαδιαία σου ψώνια στο market βλέπεις την λίστα που έγραψες. Γιατί; Γιατί αν πας χωρίς λίστα θα πάρεις τα μισά από αυτά που χρειάζεσαι και τα άλλα μισά θα είναι κάτι που είδες εκείνη τη στιγμή και πίστεψες ότι τα χρειάζεσαι. Ποια είναι τα θετικά αυτού; Ικανοποίησες τα κορεσμένα σου συναισθήματα. Τα αρνητικά ποια είναι; Θα χρειαστεί να ξαναπάς στο κατάστημα για να πάρεις αυτά που ξέχασες, θα βγεις εκτός οικονομικού προϋπολογισμού και πιθανότατα αυτά που θα πάρεις δεν θα έχουν πρακτική χρησιμότητα. Οπότε με λίγα λόγια χρειαζόμαστε κάτι να μας περιορίσει, οι κανόνες θα κάνουν τη δουλειά. Γιατί ‘ελεύθεροι’ δρούμε σύμφωνα με το συναίσθημα της στιγμής που κατά μεγαλύτερο ποσοστό είναι παρορμητικό.

Ο κανόνας είναι το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο είναι το ποιος θα βάλει αυτό τον κανόνα και πως θα μας πείσει να τον ακολουθήσουμε. Αν μας θέσουν τους κανόνες άλλοι, όπως γονείς και φίλοι, πολύ πιθανό να δράσουμε αντίθετα. Διότι μόλις φτάσουμε στο σημείο της πίεσης των κανόνων ίσως πούμε ψέματα για να καλύψουμε τις ατέλειες μας, στον φίλο μας ή θα γίνουμε αντιδραστικοί με τους γονείς μας. Ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας πει τι θα κάνουμε, που αν του πούμε ψέματα θα το ξέρει και αν του φερθούμε άσχημα θα γνωρίζει ότι είναι μόνο μια ψεύτικη αντίδραση είναι ο εαυτός μας. Το έχετε ξανά ακούσει σίγουρα αλλά θα κάνω την διαφορά και θα σας πω, πως να τον ακούτε.

Υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τον εαυτό τους και έχουν αρνητικά συναισθήματα απέναντι σε αυτόν. Ίσως δυσκολευτούν λίγο παραπάνω, δεν το κρύβω, αλλά σίγουρα θα δουν αποτελέσματα αν ακολουθήσουν τους κανόνες που θα βάλουν οι ίδιοι.

Ας υποθέσουμε ότι στο μυαλό μας υπάρχει ο λογικός μας εαυτός και ο παρορμητικός μας εαυτός. Ο ένας θέλει το πραγματικό καλό για εμάς και ο άλλος το καλό που υποθέτει ότι είναι σωστό σύμφωνα με τις ζωώδεις ανάγκες μας. Μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα που έχετε κάποιες στιγμές ηρεμίας και ευδιαθεσίας, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλετε το σχέδιο σε δράση. Πάρτε ένα χαρτί και ένα στυλό και γράψτε τον στόχο σας σαν τίτλο, παραδείγματος χάρη θέλω να πάρω προαγωγή. Έπειτα με ειλικρίνεια αλλά και αυστηρότητα γράψτε ένα γράμμα πλούσιο σε λέξεις για το γιατί θέλετε να πάρετε προαγωγή, ποια είναι τα θετικά που θα σας αποφέρει και ποια είναι τα θετικά συναισθήματα που θα σας προκαλέσει. Έπειτα γράψτε ποια είναι τα ρεαλιστικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να πετύχετε τον στόχο σας και τέλος ένα εμψυχωτικό μήνυμα προς τον εαυτό σας. Βάλτε το χαρτί σε έναν φάκελο γράψτε από έξω προς, το όνομα και το επώνυμο σας και τοποθετήστε τον κάπου που να φαίνεται εύκολα στο δωμάτιο σας. Αργότερα γράψτε σε post it χαρτάκια κάτι που θα σας ανεβάσει το ηθικό ακόμα και αν δεν τον νιώθετε όπως ‘έχεις πολύ ωραία μάτια’ και κάτι που θα σας βοηθήσει με του στόχους σας, παραδείγματος χάρη, ‘όταν πάω στην δουλειά να ταξινομήσω τους φακέλους στο γραφείο μου. Με αυτό τον τρόπο θα βρίσκω τα πράγματα πιο εύκολα και θα έχω καλύτερη επίδοση.’ Πρέπει να υπάρχουν αυτά τα χαρτάκια σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος σας, όχι σε υπερβολή αλλά σε ποιότητα.

Θα υπάρξουν μέρες που όλα αυτά θα σας φανούν ανούσια ή και χαζά. Δεν είναι. Όταν σκέφτεστε έτσι μιλάει ο ζωώδης εαυτός σας και όχι ο λογικός. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο είναι μια κακή μέρα στη δουλειά. Πως θα το ξεπεράσετε; Bάλτε την αγαπημένη σας μουσική και διαβάστε το γράμμα που γράψατε στο εαυτό σας αργά και με χαμόγελο. Δημιουργήστε ατσάλινη αντοχή στο ζωώδη εαυτό σας και γράψτε ένα γράμμα εκ νέου από την αρχή. Γράψτε τα ίδια που γράψατε στο προηγούμενο και προσθέστε ότι έχετε καταφέρει μέχρι τώρα όσο μικρό και να είναι και αν ακόμα δεν έχετε καταφέρει κάτι γράψτε κάτι που μάθατε και θα σας βοηθήσει που δεν το ξέρατε πριν. Βάλτε το πάλι τον φάκελο κάπου φανερά και συνεχίστε την καλή δουλειά. Οι ημέρες που θα έρθουν θα είναι μόνο κερδοφόρες και θα σας προσφέρουν χαρά και ήρεμο πνεύμα.

Δύσκολο θα είναι αλλά θα έχει μεγάλη ανταμοιβή. Οπότε βάζουμε κανόνες στον εαυτό μας για να βοηθήσουμε τη λογική να βρίσκεται στην επιφάνεια.

Εν κατακλείδι, το ξεκίνησα κι εγώ. Φτάνουν τα ψέματα στο εαυτό μου. Δεν είστε μόνοι σας στις μάχες σας, υπάρχουν και άλλοι δίπλα σας. Όσοι περιορίζετε το ζώο μέσα σας, θα ξεφύγετε από την γειτονιά τον ομοίων, αυτών που φοβούνται να προσπαθήσουν και βολεύονται με ότι έχουν και θα μετακομίσετε στην γειτονιά το νικητών αυτό που δρουν και αναπτύσσονται.

Για να προχωρήσει ξανά, ο άνθρωπος πρέπει να ξαναφτιάξει τον εαυτό του. Και δεν μπορεί να ξαναφτιάξει τον εαυτό του χωρίς να υποφέρει. Γιατί είναι και το μάρμαρο και ο γλύπτης. Για να αποκαλύψει το αληθινό του πρόσωπο, πρέπει να καταστρέψει την ουσία του με τα δυνατά χτυπήματα του σφυριού του.’

– Alexis Carrel (Χειρουργός και βιολόγος) από το βιβλίο του ‘Man, The Unknown

Recommended For You