J. Dimon (JPMorgan): Προετοιμαστείτε για οικονομικό “τυφώνα”

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, προειδοποίησε τους επενδυτές την Τετάρτη να προετοιμαστούν για τον οικονομικό “τυφώνα” που επίκειται ως απόρροια της ποσοτικής σύσφιξης που προωθεί η Federal Reserve αλλά και των επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ προέτρεψε μάλιστα την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να λάβει ισχυρά μέτρα ώστε να αποφύγει να οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε ύφεση.

Ο Dimon, μάλιστα, εμφανίστηκε πολύ πιο ανήσυχος από ό,τι μόλις μερικές ημέρες πριν, όταν κατά τη διάρκεια επενδυτικού συνεδρίου της τράπεζας έκανε λόγο για “σύννεφα καταιγίδας”, όπως σημειώνει το CNBC.

“Είχα μιλήσει για σύννεφα καταιγίδας, αλλά αλλάζω… πρόκειται για τυφώνα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Dimon, μιλώντας την Τετάρτη σε οικονομικό συνέδριο, στη Νέα Υόρκη. Πρόσθεσε ότι παρότι αυτήν τη στιγμή οι συνθήκες φαίνονται “καλές”, κανείς δεν ξέρει εάν ο τυφώνας είναι “μικρός ή θανατηφόρος”.

Οι επενδυτές, άλλωστε, προετοιμάζονται ήδη για το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος της Federal Reserve, όπως καταδεικνύει και το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι μετοχές αρχής γενομένης από τα τέλη του προηγούμενου έτους σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Ο υψηλός πληθωρισμός, που κινείται σε υψηλά πολλών δεκαετιών, που επιδεινώνεται από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την πανδημία του κορονοϊού, έχει εγείρει φόβους ότι η Fed θα οδηγήσει ακούσια την οικονομία σε ύφεση στην προσπάθειά της να χαλιναγωγήσει τις τιμές.

Παρότι δε οι μετοχές έχουν ανακάμψει από την απότομη πτώση τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω της αισιοδοξίας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί και επίκειται η αποκλιμάκωσή του, ο Dimon φαίνεται να εξανεμίζει αυτές τις ελπίδες.

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που ανησυχούν τον Dimon: Πρώτον, το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει διαμηνύει ότι θα άρει τα έκτακτα προγράμματα αγοράς ομολόγων που έχει θεσπίσει και θα συρρικνώσει παράλληλα τον ισολογισμό της. Η λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει από σήμερα και θα ενταθεί φτάνοντας σε ρυθμό τα 95 δισ. δολάρια τον μήνα.

“Δεν υπήρξε ποτέ πριν τέτοια ποσοτική σύσφιξη, επομένως μιλάμε για κάτι για το οποίο θα μπορούσατε να γράφετε βιβλία ιστορίας για 50 χρόνια”, ανέφερε ο Dimon. Αρκετές πτυχές των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης “απέτυχαν”, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιτοκίων, τα οποία αποκάλεσε “τεράστιο λάθος”.

Οι κεντρικές τράπεζες “δεν έχουν επιλογή διότι υπάρχει υπερβολική ρευστότητα στο σύστημα”, είπε ο Dimon, αναφερόμενος στις κίνησης σύσφιξης των νομισματικών πολιτικών. “Πρέπει να αφαιρέσουν μέρος της ρευστότητας για να σταματήσουν την κερδοσκοπία, να μειώσουν τις τιμές των κατοικιών κ.λπ.”, σημείωσε.

Ο δεύτερος παράγοντας που ανησυχεί τον Dimon είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός του στα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των καυσίμων. Το πετρέλαιο “κατά κάποιον τρόπο πρέπει να ανέβει” λόγω των διαταραχών που προκάλεσε η χειρότερη ευρωπαϊκή σύγκρουση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πιθανότατα φτάνοντας στα 150 ή 175 δολάρια το βαρέλι, σημείωσε.

“Οι πόλεμοι έχουν κακό τέλος, [προκαλούν] ακούσιες συνέπειες”, τόνισε ο επικεφαλής της JPMorgan, και πρόσθεσε: “Δεν λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουμε την Ευρώπη από αυτό που πρόκειται να συμβεί στο πετρέλαιο βραχυπρόθεσμα”.

 Πηγή: capital.gr

Recommended For You