Megabit: Στο σφυρί το κτήριο-«φάντασμα» στον Πειραιά, μετά από 16 χρόνια στα…αζήτητα (pics)

Η πλούσια ιστορία του ακινήτου από την εποχή της Πειραϊκής- Πατραϊκής μέχρι τα «ρολά» της εταιρείας πληροφορικής, οι άγονοι πλειστηριασμοί και το νέο σφυρί για τις 29 Μαρτίου

Για 16 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται στα αζήτητα το κτήριο της εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων οργανώσεως και πληροφορικής Megabit ΑΕΒΕ.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κατεβάσει ρολά ήδη πριν το 2007 και όλη αυτή την περίοδο βρίσκεται «υπό ειδική εκκαθάριση».
Σε εκείνη τη φάση, από το Νοέμβριο του 2007 ξεκίνησε και η προσπάθεια εκπλειστηριασμού των γραφείων της στον Πειραιά, επί των οδών Μεθώνης και Ψαρών, με τιμή πρώτης προσφοράς 2.172.189 ευρώ. Αυτός ο αρχικός πλειστηριασμός ματαιώθηκε και έγινε τελικά στις 9 Ιανουαρίου 2008, αλλά ήταν άγονος. Το ίδιο συνέβη και στους δύο επόμενους που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.

Στη συνέχεια, η τιμή εκκίνησης μειώθηκε στα 1.737.752 ευρώ, αλλά και πάλι τα σφυριά που χτύπησαν τον Φεβρουάριο του 2009 και τον Δεκέμβριο του 2010 αποδείχθηκαν «άσφαιρα» αφού ουδείς ενδιαφερόμενος εμφανίστηκε.

Ακολούθησε το 2011 νέα μείωση της τιμής εκκίνησης στα 1.390.201 ευρώ, ωστόσο ούτε και με αυτό το τίμημα ο πλειστηριασμός είχε τύχη.
Έτσι έκτοτε οι προσπάθειες εγκαταλείφθηκαν μέχρι το Μάιο του 2022, δηλαδή για πάνω από μια δεκαετία.

Κάπως έτσι το ακίνητο, με τη φθορά του χρόνου να έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της, πήρε ξανά το δρόμο για το σφυρί, με επισπεύδοντα τον ειδικό εκκαθαριστή, για τις 29 Μαρτίου 2023. Όσο για την τιμή εκκίνησης, έχει υποστεί ένα ακόμη «κούρεμα» και διαμορφώνεται στα 1.112.161,28 ευρώ.

Το ακίνητο και η ιστορία του

Ο πλειστηριασμός αφορά πολυώροφη οικοδομή κτισμένη σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο βρίσκεται στον Πειραιά, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου της πόλεως και ειδικότερα στη διασταύρωση των οδών Ψαρών 27 και Μεθώνης 88. Το οικόπεδο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, έχει εμβαδόν 1.049,12 τ.μ. και το κτήριο αποτελείται από δύο υπόγεια και επτά ορόφους.

Το συγκεκριμένο, όμως, οικόπεδο έχει τη δική του πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία. Περιήλθε στους πρώην ιδιοκτήτες και δικαιοπάροχους της οφειλέτριας εταιρείας κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, κοινά, αδιαίρετα και κατά ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου στον καθένα τους, τον Φεβρουάριο του 2001, μετά από αγορά από την Ομόρρυθμο Εταιρεία «Κληρονόμοι Αφοι Θ. Εμμανουηλίδη και Γ. Καμπα Ο.Ε.».

Τότε, λοιπόν, αγόρασαν το οικόπεδο «μετά των πεπαλαιωμένων κτισμάτων για τα οποία είχε εκδοθεί η υπ’ αριθμόν 76/12.2.2001 άδεια κατεδάφισης του Πολεοδομικού Γραφείου Πειραιώς». Αυτά τα παλιά κτίσματα στη συνέχεια κατεδαφίστηκαν για να χτιστούν στη θέση τους δύο νένα κτίρια.

Στην προηγούμενη ιδιοκτήτρια εταιρεία το οικόπεδο και τα παλιά κτίσματα είχαν περιέλθει με αγορά από την «Πειραϊκή- Πατραϊκή Βιομηχανία Βάμβακος Α.Ε.», τον Μάιο του 1953. Και εκείνη, μια από τις πιο θρυλικές ελληνικές βιομηχανίες, τα έχει αποκτήσει με αγορά που έγινε τον Ιούνιο του 1939…

Όταν οι ιδιοκτήτες της Megabit πήραν το οικόπεδο έχτισαν ένα κτήριο κατοικιών που αποτελείται από δύο υπόγεια, οκτώ ορόφους και δώμα και ένα κτήριο γραφείων που αποτελείται από δύο υπόγεια, επτά ορόφους και δώμα. Σε αυτό το δεύτερο ακίνητο στεγάστηκαν τα γραφεία της εταιρείας Megabit.

Οι ίδιοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούντο στην αγορά από το 1983 μέσω της εταιρείας Informer Α.Ε., η οποία όμως και αυτή τέθηκε σε λύση και εκκαθάριση προ τριετίας.

Πηγή: newmoney.gr

Recommended For You