Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Ένα μήνα μετά το 2023, το βουητό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο δυνατό και παρά τη χαλάρωση στις επενδύσεις, ορισμένες πλατφόρμες μετασύμπαντος-metaverse είναι αισιόδοξες για τους μελλοντικούς εικονικούς κόσμους.

Ακόμη και εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, η παγκόσμια εταιρεία συμβούλων Boston Consulting Group (BCG) προβλέπει ότι το 60% των εταιρειών θα αυξήσουν τις επενδύσεις σε τεχνολογία και ψηφιακό μετασχηματισμό το 2023.

Τι μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε από την τεχνητή νοημοσύνη και το μετασύμπαν το 2023;

Το ChatGPT έχει την ικανότητά του να δημιουργεί διάφορες μορφές σύνθετου κειμένου, όπως δοκίμια, σενάρια και ποίηση από απλά μηνύματα. Ορισμένοι ειδικοί στην τεχνολογία πιστεύουν ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει έως και το 50% όλων των επαγγελμάτων.

”Τα επόμενα 10 χρόνια επρόκειτο να είναι ακόμη πιο ταραχώδη από τεχνολογικής οπτικής από ό,τι ήταν τα τελευταία 10 χρόνια, κυρίως επειδή αρχίζουμε να βλέπουμε την συμβολή τριών διαφορετικών τεχνολογιών — του μετασύμπαντος (metaverse), της ιδέας για μία νέα επανάληψη του world wide web (Web3) και της πολύ προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης (Al)», λέει ο Ajay Chowdhury, διευθύνων σύμβουλος και ανώτερος συνεργάτης της BCG X, της μονάδας τεχνολογίας κατασκευής και σχεδίασης του Boston Consulting Group, με έμφαση στη βαθιά τεχνολογία.

Και όλα αυτά μαζί δημιουργούν ξαφνικά τεράστιες ευκαιρίες όπως ποτέ άλλοτε, για να λύσουμε προβλήματα με τρόπο που δεν μπορούσαν να λυθούν ποτέ πριν», προσθέτει. «Τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι ακόμη πιο ταραχώδη από τεχνολογικής οπτικής από ό,τι ήταν τα τελευταία δέκα χρόνια»

Η αύξηση στην υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης από εταιρείες

Η υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης από οργανισμούς έχει διπλασιαστεί σήμερα συγκριτικά με το 2017 — και αυτά τα πρόσφατα άλματα στην τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Ο Chowdhury λέει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν στη βαθιά τεχνολογία, διαφορετικά θα μείνουν πίσω. «Σε μια ύφεση, όλοι κοιτάνε να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την αποδοτικότητα— και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σάς επιτρέπει να το κάνετε αυτό». «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει το κόστος επιτρέποντας στις εταιρείες να κάνουν τα πράγματα πολύ πιο αποτελεσματικά», λέει. «Μπορεί να ανοίξει ενδεχομένως και νέες αγορές. Σε μια ύφεση, όλοι προσπαθούν να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την αποδοτικότητα — και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σάς επιτρέπει να το κάνετε αυτό».

Ο Sebastian Hunte, επενδυτής στην επενδυτική ομάδα υπολογιστών και φυσικών επιστημών του UCL Technology Fund, όπου εστιάζει στις ευκαιρίες βαθιάς τεχνολογίας, συμφωνεί. Αλλά για τον Hunte, η πιο συναρπαστική τάση που πρέπει να παρακολουθήσει αυτό τον χρόνο είναι η πρόοδος σε τομείς της τεχνητής νοημοσύνης που «δεν μπορούν να λυθούν κλιμακώνοντας απλά ένα μοντέλο».

Λέει ότι ενώ η Φυσική Γλωσσική Επεξεργασία (NLP) – που χρησιμοποιείται από το ChatGPT – έχει κάνει τεράστια άλματα στο πρόσφατο παρελθόν, άλλοι τομείς όπως η επίλυση προβλημάτων βάσει πλαισίου ή η αυτόνομη οδήγηση είναι οι επόμενες μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Καθώς η δημοσιότητα πέφτει, το μετασύμπαν θα εντυπωσιάσει. Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να διαγράψουμε το μετασύμπαν, με τη συνεχιζόμενη πτώση του Web3 και με μεγάλα ονόματα όπως το Meta, το Sandbox και το Decentraland να αγωνίζονται να κρατήσουν τους χρήστες, ορισμένες πλατφόρμες μετασύμπαντος εξακολουθούν να είναι πολύ ζωντανές. Για παράδειγμα, οι βασισμένες στο μετασύμπαν διαδικτυακές πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών Fortnite και Roblox έχουν 30 εκατομμύρια και 37 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, αντίστοιχα.

Προσθέτοντας στη λίστα, τη Superduper, μια εταιρεία μετασύμπαντος και παιχνιδιών που κυκλοφόρησε το 2022, έκανε πωλήσεις αξίας σχεδόν 250 εκατομμυρίων λιρών μόλις πέρυσι και συγκέντρωσε μια διαδικτυακή παρουσία 80 χιλιάδων χρηστών, οι οποίοι όλοι επικοινωνούν και αγοράζουν χαρακτήρες ερπετών NFT, γνωστούς ως «σαύρες». , για το crypto portfolio τους.

«Θα είναι η χρονιά όπου οι άνθρωποι θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν πόσος καιρός θα χρειαστεί για αυτά τα πράγματα να αναπτυχθούν πραγματικά»

Ο Joe Carnell και ο Dominic Smith, συνιδρυτές του Superduper, λένε ότι η ύφεση είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη στιγμή για startups (νεοσύστατες εταιρείες) με πραγματική αξία «να λάμψουν».

«Το μετασύμπαν μας δίνει έναν πραγματικά υπέροχο χώρο για εμβυθιστική αφήγηση – και αυτό που καταφέραμε να κάνουμε είναι να φέρουμε τη φυσική κοινότητα μέσα στην ψηφιακή σφαίρα και να έχουμε αυτή τη δυαδικότητα της κοινότητας», λέει ο Carnell. «Συναντιούνται στον πραγματικό κόσμο και μετά εισχωρούν στην ψηφιακή σφαίρα. Είναι λοιπόν ένας εξαιρετικός χώρος για κοινωνικό και παιχνίδι – καθώς και για την οικοδόμηση βαθιών και ουσιαστικών συνδέσεων».

Ο Smith λέει ότι το metaverse βρισκόταν στο αποκορύφωμα ενός κύκλου διαφημιστικής εκστρατείας, «και τώρα που κάπως ισοπεδώνουμε, επιτρέπει στους ανθρώπους που το χτίζουν να σκεφτούν πιο πρακτικά πώς ακριβώς θέλουν να χτίσουν αυτό το μέλλον». «Το 2023 θα εντυπωσιάσει τους ανθρώπους. Θα είναι η χρονιά όπου οι άνθρωποι θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν πόσος καιρός θα χρειαστεί για να αναπτυχθούν πραγματικά αυτά τα πράγματα. Τα μετασύμπταντα, ειδικά όταν αφορούν ενήλικες που συναναστρέφονται ή ψωνίζουν, δεν είναι εύκολες κατασκευές – είναι περίπλοκες», προσθέτει.

Η συνεργασία μεταξύ τεχνητής νοημοσύνης και μετασύμπαντος είναι επίσης ένας ενδιαφέρον χώρος που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των χειριστών στον χώρο, λέει ο Smith. Τα chatbots, η επαυξημένη πραγματικότητα και τα ψηφιακά άβαταρ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρούν η τεχνητή νοημοσύνη και το μετασύμπαν — και με τις μεγαλύτερες προόδους που αναμένονται από την τεχνητή νοημοσύνη φέτος, θα μπορούσαν να υπάρξουν και περισσότερες και ενδιαφέρουσες συνεργασίες επίσης.

Με πληροφορίες από sifted.eu

Recommended For You