Η εταιρεία Hurtigruten Norway που δραστηριοποιείται στον τομέα της κρουαζιέρας παρουσίασε ένα κρουαζιερόπολοιο που θα παράγει μηδενικούς ρύπους και η πλοήγηση του θα ελέγχεται από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Το πλοίο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει τα ταξίδια του το 2030 και είναι το πρώτο τέτοιας τεχνολογίας κρουαζιερόπλοιο.

Το ηλκετροκίνητο πλοίο έχει μήκος 135 μέτρα και ιστία ύψους 50 μέτρων. Διαθέτει 270 καμπίνες στις οποίες μπορούν να διαμείνουν περίπου 500 επιβάτες ενώ έχει πλήρωμα 99 ατόμων. Το πλοίο θα λειτουργεί με ένα συνδυασμό ενέργειας από μπαταρία 60 MW και αιολική ενέργεια. Μάλιστα τα επίπεδα της μπαταρίας θα εμφανίζονται στα πλάγια του κρουαζιερόπλοιου.

Μέσω μιας διαδραστικής εφαρμογής για κινητά, οι επιβάτες θα μπορούν να μετρούν τη δική τους κατανάλωση νερού και ενέργειας και να ελέγχουν τον αερισμό στις καμπίνες τους. Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στον έλεγχο του πλοίου θα λειτουργεί με τρόπο ανάλογο με τον αυτόματο πιλότο στα αεροσκάφη ειδικά όσον αφορά την είσοδο και έξοδο από τα λιμάνια.

Πηγή: naftemporiki.gr